Türk dilini yabancı dillerin etkisinden korumak ve gelişmesini sağlamak

Türk dilini yabancı dillerin etkisinden korumak ve gelişmesini sağlamak
Türk dilini yabancı dillerin etkisinden korumak ve gelişmesini sağlamak için Cumhuriyet’in ilk yıllarında hangi çalışmalar yapılmıştır, Bugün aynı dil bilinciyle bu konuda bize düşen görevler nelerdir

Türk dilini korumak, incelemek ve geliştirmek amacıyla 1932 yılında Atatürk tarafından Türk Dil Kurumu kurulmuştur. Türkçe üzerine bilimsel çalışmalar yapılıp yayınlanmıştır. Örneğin Atatürk'ün ortaya attığı Güneş-Dil teorisi bu dönemde incelendi fakat dilbilimciler tarafından kabul görmedi.

Bizlere düşen en büyük görev dilimizi koruyup ona sahip çıkmaktır. Türkçe karşılığı olan yabancı kelimeleri kullanmamalı, Türkçe'yi yabancı dillerin etkisinden korumalıyız. Yazım kurallarına dikkat etmeli ve güzel bir Türkçe konuşmalıyız. Unutmayalım ki dil bir milleti bir arada tutan en büyük etkenlerden biridir.

Türk dilinin yabancı dillerin etkisinden korunması ve Türk dilinin geliştirilmesi eğitimle ilgilidir. Bu nedenle cumhuriyetin ilan edilmesinden bu yana sürekli olarak eğitime ve dil alanında yapılan çalışmalara ağırlık verilmiştir. Özellikle harf inkılabından sonra dil alanında ciddi reformlar yapılarak yabancı kelimelerin dilden uzaklaştırılması ve yerine yeni kelimelerin kullanılmasının zorunluluk haline getirilmesi söz konusu olmuştur.

Bu kapsamda yeni ders kitapları, kültür kitapları, ansiklopediler ve bilim kitapları basılarak eğitim ve öğretim kurumlarında kaynak eserler olarak kullanılmıştır. Yabancı kelimelerin dilden atılması konsunda çeşitli ciddi toplantılar ve çalıştaylar yapılmıştır.

1899
1999
593
378
1816
668
1669
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
3 Yorum