Türkiye arazisinin ne kadarı çayır ve mera alanı olarak kullanılmaktadır

Türkiye arazisinin ne kadarı çayır ve mera alanı olarak kullanılmaktadır
Türkiye arazisinin ne kadarı çayır ve mera alanı olarak kullanılmaktadır, bu alanların ortak özellikleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Türkiye topraklarının% 18,6’sı ise çayırlar ve otlaklardır. Genelde Orta Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’daki platolar ile dağlarımızda orman üst sınırının üzerindeki alanlarda bulunan çayırlar ve otlaklar, daha çok büyük ve küçükbaş mera hayvancılığı için kullanılmaktadır. Genelde otlaklarda küçükbaş, çayırlarda büyükbaş hayvancılık yapıldığına göre hangi bölgelerimizde büyükbaş mera hayvancılığının yaygın olarak yapıldığını söyleyebilirsiniz.

Türkiye’de daimi çayır ve otlak arazi oranının en yüksek olduğu bölge %51.17 ile Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi, en düşük olduğu bölge ise %7.29 ile Ege Bölgesidir.

GAP bölgesinin toplam arazi varlığı 75 308 bin ha olup bunun % 92.7’si kültüre elverişli arazidir. Toplam arazi varlığı içerisinde % 46.6 oranı ile tarım arazisi başta gelmektedir. Bunu sırasıyla; % 29.4 ile çayır-mera arazisi ve % 16.7 ile ormanlık arazi izlemektedir. Türkiye’deki tarım alanlarının % 13.2’si, çayır-mera alanlarının % 10.3’ü ve orman-fundalık alanların % 5.4’ü GAP bölgesinde bulunmaktadır.

Çayır ve meralar, hayvanların otlamasına elverişli bitki örtüsü bulunduran, düzlük ve engebeli  arazilerdir. Türkiye'de çayır ve mera alanları 14.6 milyon ha civarındadır. Bu Türkiye arazisinin % 27'sini oluşturur. 

  • Mera ve çayırlar, ağaçların hiç olmadığı veya çok seyrek olduğu alanlardır.
  • Bu alanlar bitki örtüsü olarak hayvanların yedikleri yem bitkilerinden oluşur.
  • Çayırlar daha düz ve suyu tutması nedeniyle daha sulak ve daha uzun otlara sahip, meralar ise engebeli yapıya sahip olmasıyla suyu tutmadığından daha kurak ve daha kısa otlara sahip alanlardır.

0
1
0
1
1
0
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.