Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde yönetim yapısını oluşturan yasama, yürütme ve yargı güçleri arasındaki ilişki

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde yönetim yapısını oluşturan yasama, yürütme ve yargı güçleri arasındaki ilişki
Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde yönetim yapısını oluşturan yasama, yürütme ve yargı güçleriarasındaki ilişki hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Bunlar birbirinden bağımsız olmalıdır. Çünkü birbirini denetleyemezlerse güçler ayrılığı yerine güçler birliği olur bu da yetinin tek kişide toplanmasına neden olur.

Yasama, yürütme ve yargı güçleri arasından bir bağ vardır ve bu bağ olmak zorundadır.
Yasama: Kanun yapmak anlamına gelmektedir.
Yürütme: Belirlenen kanunlar çerçevesinde ülkenin yönetilmesi anlamına gelmektedir.
Yargı: Devlet veya egemenlik adına hukuku yorumlayan ve ona başvuran mahkemeler düzenine yargı denir.

Yasama, yürütme ve yargı güçleri arasında kuvvetler ayrılığı vardır ve bu olmak zorundadır. Mevcut anayasamızın Mevcut 7, 8 ve 9’uncu maddeleri gereği olarak kuvvetler ayrılığı kesin çizgilerle ayrılmıştır. Bunun sebebi olarak ise haksızlıkların, denetimin ve halkların haklarını güvence altına alınması için kuvvetler ayrılığı olması gerektiğini gösterebiliriz.

Bu kuvvetler ayrılığı sayesinde devletin güçleri de üç ana kola ayrılır. Bu sayede devletin işlevinin güçlü ve dengeli bir şekilde çalışması sağlanmaktadır.

2
13
0
8
11
2
130
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.