Türkiye Cumhuriyeti’nin uluslararası ilişkileri hangi ilkelere göre yürütür

Türkiye Cumhuriyeti’nin uluslararası ilişkileri hangi ilkelere göre yürütür
Türkiye Cumhuriyeti’nin uluslararası ilişkileri hangi ilkelere göre yürüttüğü konusunda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Türkiye Cumhuriyeti tam bağımsızlık ve milli değerlere bağlı bir anlayış şekliyle kurulmuştur. Türkiye Cumhuriyeti’nin uluslararası ilişkilerinde milli ve yerli değerlere bağlı olarak ortaya koyduğu ilkeler bulunmaktadır. Dış politikada ve iç politikada yurtta sulh ve cihanda sulh ilkesi benimsenmiştir.

Yurt içinde sağlanan barış, yurt dışı ilişkilerinde de devam etmekte ve böylece tam bağımsız bir ülke olarak Türkiye yoluna devam etme arzusunda olmuştur. Türkiye Cumhuriyetinin uluslararası ilişkiler sağlarken devletçilik, milliyetçilik ve halkçılık ilkeleri de öne çıkmaktadır. Devletçilik ve milliyetçilik ana ilkeler olarak milli ve vatani değerlerin her şeyin üzerinde tutulmasını sağlar.

  • Tam bağımsızlık
  • Mili Egemenlik
  • Gerçekçi ve mantıklı hareket etme
  • Barışçı
  • Uluslararası eşitlik
  • Kamuoyuna danışma
  • Akılcı hareket etme

 Dış politika denilince aklımıza diğer devletlerle uluslararası alanda ülke menfaatleri için kurulan her türlü ilişki gelmelidirAtatürk dönemi dış politikada (1923-1938) en temel prensip tam bağımsızlıktan asla taviz vermemektir. Bunun dışında her zaman ideali olan Milli Egemenlik anlayışını dış politikada da göstermiş ve bu alandaki çalışmalarını da millete dayandırmıştır.

 Ülkenin çıkarları için diğer devletlerle kurulan ilişkilerde konuları kamuoyuna dayandırma, gerçekçi davranma, mantıklı hareket etme, devletler arası eşitlik ilkelerine bağlı kalma, akılcı davranma ve en önemlisi de barışçıl politikalar izlenmeye çalışılmıştır.

Atatürk "Yurtta sulh cihanda sulh" (ülkede barış, dünyada barış) politikasına çok önem vermiştir. Bu dönemlerde çözülen sorunlar incelendiğinde Türkiye'nin meseleleri barışçıl yöntemlerle çözmeye çalıştığı görülecektir.

Hiçbir devletin bizim iç işlerimize karışmasına müsaade etmemiştir. Tüm bunlar Türkiye'nin dış politikadaki prensipleri olsa da bu prensipleri kendi uygulamalarında da göstermiştir. Yani kimse bizim bağımsızlığımıza karışmayacak, aynı şekilde de Türkiye'de hiçbir devletin iç işlerine karışmayacak ve bağımsızlıklara saygı duyacak.

Dış politikada da Atatürk gücünü milletten almış ve uluslararası eşitlik ilkeleriyle ülke çıkarlarına göre hareket etmiştir.

34
14
68
13
29
15
12
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.