Türkiye Selçuklu Devleti dönemindeki dinî hareketlerin, siyasi ve sosyal yapıya etkile

Türkiye Selçuklu Devleti dönemindeki dinî hareketlerin, siyasi ve sosyal yapıya etkile
Türkiye Selçuklu Devleti dönemindeki dinî hareketlerin, siyasive sosyal yapıya etkileri nelerdir?

Anadolu Halkı İslamlaşmıştır

Dini hareketlerin en büyük sonucu elbette Anadolu halkının büyük çoğunluğunun Müslüman olmasıdır. Müslüman olmayanlar Batıya yani Bizansa göç etmişlerdir. Bu şekilde demografik yapıda büyük oranda değişmiştir.

Siyasi Olarak Zayıf Olunan Dönemde Halk Manevi Değerlere Sığınmıştır

Özellikle İç Anadolu'da siyasi kargaşaların ve beylik kavgalarının olduğu zamanlarda halk manevi değerlerine sığınmış böylece toplumsal huzur ve barış sağlanmıştı.

Tekke ve Zaviyelerden Nitelikli İnsanların Çıkması

Tekkelerde küçük yaştan itibaren yetişen Müslüman çocuklar topluma eğitimli bireyler olarak kazandırılmıştır. Onun dışında kurulan vakıflarda fakir halka yardım edilmiş sosyal bir devlet anlayışı benimsenmiştir.

Cihad Anlayışının Getirdiği Gaza İsteği

Müslümanlıkta önemi büyük olan Cihadın getirdiği gaza isteğiyle birlikte Müslümanlar yeni fetihler peşinde koşmuşlardır. Bu şekilde halkın ufku açılmış ve yeni fetihlerle ganimetlerini artırmışlardır.

238
555
432
42
136
33
35
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.