Türkiye Selçuklu Devleti’nde sarayda hangi görevliler bulunmaktadır

Türkiye Selçuklu Devleti’nde sarayda hangi görevliler bulunmaktadır
Türkiye Selçuklu Devleti’nde sarayda hangi görevliler bulunmaktadır konusunda kısa bilgiler vereceğiz.

Türkiye Selçuklu Devleti, saraylar kurarak devletin teşkilatlanmasını sağlamıştır. Böylece köklü bir devlet ortaya çıkmıştır.

Türkiye Selçuklu Devleti’nde saray görevlileri şu şekildedir:

Sultan
Vezir
Hacibul Hüccab - Karahanlılarda Ulu Hacib (Buyruk) denmekte idi. Selçuklularda vezîr ve divan üyeleri ile sultan arasındaki yazışmaları, konuşma ve buluşmaları temin eden aracılara hacib bunların başına da Hacibü’l-Hüccab denirdi.

Candarlar, Büyük Selçuklularda sarayı koruyan askerlere candar bunların başında bulunanlara da emir-i candar denirdi.

Emir-i Alem - Sancak yada bayrağı taşıyan ve koruyan kişi olup, özellikle savaşlarda çok önemli bir fonksiyonları vardı.

Şarabdar-ı Has - Hükümdarın meşrubatını hazırlar ve korurdu. Emrinde hademe ve sakiler vardı. İçilecek içkiler sarayın kilerinde korunurdu.

Serhenk veya Çavuş - Törenlerde hükümdarın önünden gider ve yol açarlardı. Günümüzde dahi orduda ve halkımız arasında önden giden ve yol gösterip örnek olan kişilere çavuş denmektedir.

Emir-i Ahur - Mirahur yada imrahor dendiği de olmuştur. Hükümdarın sarayında bulunan atlara bakan seyislerin ve hademelerin başına Emir-i Ahur denilirdi.

Vekil-i Has - Mutbak, Şarabhane, gulam vesair görevlilerinin nazırı idi. Saray içerisinde bulundurulması Nizamülmük’ün tavsiye ettiği görevlilerdendir.

Nedimler veya Musahipler - Sarayda devrin seçkin bilgin ve şairlerini bulunduran Selçuklu sultanları onların ilminden ve sohbetlerinden zevk alırlardı.

Emir-i Hares: Ceza infaz emiri olup, kösleri, alemleri ve nevbetleri olurdu. Hacibten sonra sarayda en yetkili görevli idi.

612
538
333
132
132
138
339
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.