Türkiye'de ana yer şekillerinin genellikle doğu-batı doğrultusunda uzanmasının sebebi nedir, araştırınız

Türkiye'de ana yer şekillerinin genellikle doğu-batı doğrultusunda uzanmasının sebebi nedir, araştırınız
Türkiye'de ana yer şekillerinin genellikle doğu-batı doğrultusunda uzanmasının sebebi nedir, araştırınız konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : Türkiye'de ana yer şekillerinin genellikle doğu-batı doğrultusunda
uzanmasının sebebi nedir? Araştırınız.
Yukarıda verilen araştırma sorusunu bir hafta süreyle araştırınız. Araştırmanızdan elde ettiğiniz bulguları verilen süre sonunda sınıfta arkadaşlarınız ile paylaşınız.

Ödev cevabı kısaca : Türkiye'deki ana yer şekillerinin doğu-batı doğrultusunda uzanmasının temel nedeni coğrafi konum, jeolojik yapı, ve iklim koşullarıdır. Bu faktörler, Türkiye'nin coğrafyasını ve coğrafi özelliklerini şekillendiren etkenlerdir.

Türkiye’deki ana yer şekillerinin genellikle doğu-batı doğrultusunda uzanmasının temel sebebi, tektonik aktivite ve levha sınırlarının etkisiyle oluşmuştur. Türkiye, birçok farklı levhanın kesişim noktasında yer alır. Özellikle Kuzey Anadolu Fay Hattı gibi önemli aktif faylar bu bölgeden geçer. Bu levha sınırları ve fay hatları, dağların ve vadilerin oluşumunda etkili olmuş, böylece Türkiye’nin genel topografyasını belirlemiştir. Bu nedenle, yer şekilleri doğu-batı doğrultusunda uzanmış ve dağ sıraları gibi belirgin özellikler oluşmuştur.

16
8
2
3
3
2
3
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.