Türkiye'de buğday nerede yetişir, il il en çok buğday ekimi yapılan bölgeler hangileridir

Türkiye'de buğday nerede yetişir, il il en çok buğday ekimi yapılan bölgeler hangileridir
Türkiye buğday nerede yetişir, il il en çok buğday ekimi yapılan bölgeler hangileridir konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : Türkiye buğday nerede yetişir, il il en çok buğday ekimi yapılan bölgeler hangileridir?

Ödev cevabı kısaca : Buğday ekim alanları; TÜİK verilerine göre Türkiye buğday ekim alanı 2020/21 üretim sezonu itibariyle dünya buğday ekim alanının %3,2’sini oluşturmaktadır. Bu alan aynı zamanda Türkiye’de toplam ekilen tahıl alanın %44’ünü teşkil etmektedir. 2020/21 üretim sezonu itibariyle Türkiye buğday ekim alanı 69,2 milyon da olup bu alanın %42’sini oluşturan ilk 10 il sırasıyla; Konya, Şanlıurfa, Ankara, Diyarbakır, Yozgat, Sivas, Tekirdağ, Çorum, Kayseri ve Mardin’dir.

Türkiye’de en çok buğday yetiştirilen bölge, İç Anadolu Bölgesi’dir. Bunun sebebi, bölge ikliminin ve toprak yapısının buğday gelişimi için gerekli özelliklere sahip olmasıdır. Tarım ve Orman Bakanlığı raporlarında, Türkiye’de yıl boyu üretilen toplam buğday miktarının yaklaşık %33-35’lik bölümünün İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan tarım arazilerinden elde edildiği belirtilir. İç Anadolu bölgesini yaklaşık %17-20 arası değer ile Marmara Bölgesi takip eder. Güneydoğu Anadolu Bölgesi ise %14-16 üretim payına sahiptir.

Buğday üretimi; 2020/21 üretim sezonunda bir önceki sezona göre ekim alanında %1,0 artış verimde ise %6,6’lık artış yaşanmıştır. Ekim alanı ve verimdeki artışa bağlı olarak buğday üretimi 2020/21 üretim sezonunda %7,9 artarak 20,5 milyon ton olmuştur. İklim koşullarının 2020/21 üretim sezonuna göre daha elverişsiz geçmesi ve verimde yaşan azalış ile birlikte 2021/22 üretim sezonunda buğday üretimi 19 milyon ton olarak tahmin edilmektedir.

1
0
1
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.