Türkiye'de çeltik nerede yetişir, il il en çok çeltik ekimi yapılan bölgeler hangileridir

Türkiye'de çeltik nerede yetişir, il il en çok çeltik ekimi yapılan bölgeler hangileridir
Türkiye'de çeltik nerede yetişir, il il en çok çeltik ekimi yapılan bölgeler hangileridir konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : Türkiye'de çeltik nerede yetişir, il il en çok çeltik ekimi yapılan bölgeler hangileridir

Ödev cevabı kısaca : 2002'de 360 bin ton olan çeltik üretimi, 2021 yılında 1 milyon tona (pirinç karşılığı 600 bin ton) yükseldi. Kişi başına yıllık ortalama pirinç tüketimi 10 kilogram civarında bulunuyor. Ülkemizde en fazla çeltik üretimi, 2021 yılı itibarıyla yüzde 70,2 oranı ile Marmara Bölgesi'nde gerçekleştiriliyor.

Pirinç dünya üzerinde en çok yetiştirilen ürünlerden biridir. Genel olarak en fazla pirinç tüketilen ülkeler Uzakdoğu ülkeleridir. Pirinç tüm dünyada yaygın olarak yetiştirilir. Dünyanın her yerinde pirinç yetişebilmektedir.

Pirinç Türkiye’de nerede yetişir ve nasıl yetiştirilir

Türkiye’de pirinç Trakya ve Karadeniz bölgelerinde yetiştirilmektedir. Karadeniz’de en fazla Kastamonu’da ve batı Karadeniz’de pirinç yetiştirilir. Aynı zamanda Marmara bölgesinde Ergene Nehrinde, Meriç Nehrinde ve Edirne’de yaygın şekilde yetiştirilir. Son yıllarda Samsun, Adana, Diyarbakır ve Çorum gibi illerde de pirinç yetiştiriciliği yapmaya teşvik vardır. Pirinçler her türlü toprakta yetiştirilebilir. Sulu olan ekim alanlarına pirinç ekilir. 2 ila 3 kez ekim yapıldıktan sonra toprağın dinlenmesi için pirinç ekilen yere yem bitkileri ekilir ve toprak bu şekilde dinlendirilir ve mineral oranını arttırır.

1
0
1
0
1
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.