Türkiye'de dokusuna göre kırsal yerleşme tipleri nelerdir

Türkiye'de dokusuna göre kırsal yerleşme tipleri nelerdir
Türkiye'de dokusuna göre kırsal yerleşme tipleri nelerdir konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : Türkiye'de dokusuna göre kırsal yerleşme tipleri nelerdir

Ödev cevabı kısaca : Yerleşme birimlerinin en küçüğü evdir ve buna yerleşme çekirdeği (nüve) denir. Dağılışlarında yeryüzü şekilleri, su kaynakları, ekonomik faaliyet türü ve güvenlik gibi faktörler etkilidir. Dağınık yerleşmeler, engebeli ve su kaynaklarının fazla olduğu bölgelerde görülürken, toplu dokulu yerleşmeler, su kaynaklarının yetersiz olduğu ve güvenlik faktörlerinin ön planda olduğu yerlerde daha yaygındır.

Yerleşme birimlerinin en küçüğü evdir ve buna yerleşme çekirdeği (nüve) denir. Yerleşme çekirdeklerinin dağılışı, yerleşme dokusunu oluşturur. Bu dağılışın oluşmasında yeryüzü şekilleri, su kaynakları, ekonomik faaliyet tipi ve güvenlik gibi faktörler etkilidir.

Evlerin birbirine uzak olduğu yerleşmelere dağınık yerleşme denir. Arazinin engebeli, su kaynaklarının fazla ve tarım alanlarının parçalı olduğu yerlerde görülen bu tür yerleşmeler, özellikle Karadeniz bölgesinde diğer bölgelere göre daha yaygındır.

Engbenin az ve su kaynaklarının yetersiz olduğu yerlerde evler birbirine yakındır. Bu tür yerleşmelere toplu dokulu yerleşme denir. Evlerin genellikle su kuyusu, çeşme ya da dinî yapıların etrafında bulunduğu bu tür yerleşmeler ise Anadolu'nun iç kesimleri ve güneydoğusunda yaygındır.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.