Türkiye’de erkek okuryazar oranının kadın okuryazar oranına göre fazla olmasının nedenleri

Türkiye’de erkek okuryazar oranının kadın okuryazar oranına göre fazla olmasının nedenleri
Türkiye’de erkek okuryazar oranının kadın okuryazar oranına göre fazla olmasının nedenleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Ülkemizde okuma yazma bilmeyen kadınnüfus oranı erkeklerden fazladır. Bu durum, geçmiş yıllarda bazı ailelerin kız çocuklarını okula göndermemesi ve erkeklerin bir kısmına askerde okuma yazma öğretilmesi gibi nedenlerden kaynaklanmaktadır.

Türkiye’de erkek okuryazar oranının kadın okuryazar oranına göre fazladır. Bunun nedenleri;

  • Ülkemizde okuma yazma bilmeyen kadın nüfus oranı erkeklerden fazladır. Bu durum, geçmiş yıllarda bazı ailelerin kız çocuklarını okula göndermemesi ve erkeklerin bir kısmına askerde okuma yazma öğretilmesi gibi nedenlerden kaynaklanmaktadır.
  • Özellikle köylerde ve ilçelerde, erkek çocukları okula gönderilirken, kız çocukları okula gönderilmezdi. Kızlar okutulmaz, meslek sahibi yapılmaz, ikinci plana atılırdı.
  • Geliştirilen kampanyalar ve maddi yardımlar ile, kız çocuklarının eğitim yaşamına kazandırılmasına çalışılmaktadır. Aksi halde, köylerde kız çocukları okutulmuyordu.
  • Ülkemizde okuma yazma oranının bölgeler arasındaki dağılımı da aynı değildir. Okuma yazma oranının en yüksek olduğu yer Ege iken, en düşük olduğu yer Türkiye’nin güneydoğusudur.

920
457
168
135
47
37
1474
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.