Türkiye’de iklim elemanları

Türkiye’de iklim elemanları
Türkiye’de iklim elemanlarının özellikleri nedir bu konura sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Türkiye’deki iklim elemanları (sıcaklık, basınç ve rüzgârlar, nemlilik ve yağış) Türkiye'nin hem mutlak konumundan hem de göreceli konumundan etkilenir.

Sıcaklık

Türkiye, Kuzey Yarım Küre’de olduğu için sıcaklık ortalamalarının en yüksek değeri genelde temmuz ayındayken en düşük değeri ise ocak ayındadır. Türkiye’nin güneyinden kuzeyine doğru gidildikçe enlem etkisine bağlı olarak sıcaklığın düzenli olarak azalması beklenir. Ancak sıcaklık göreceli konumuna bağlı faktörlerin etkisiyle güneyden kuzeye gidildikçe düzenli olarak azalmaz. Türkiye’nin batısından doğusuna doğru gidildikçe denizden uzaklaşılması ve yükseltinin artması gibi faktörlerin etkisiyle sıcaklık ortalamalarında belirgin değişimlerin yaşandığı gözlemlenir. Türkiye’nin çevresindeki basınç alanları sıcaklığı etkileyen önemli bir faktördür.

Basınç ve Rüzgârlar

Basınç
Türkiye’de etkili olan basınç merkezleri; Sibirya TYB, Basra TAB, Asor DYB ve İzlanda DAB’dir

Sibirya Termik Yüksek Basıncı: Kış mevsiminde etkilidir. Etkili olduğu dönemde sıcaklıklar düşer.
Basra Termik Alçak Basıncı: Yaz mevsiminde etkilidir. Etkili olduğu dönemde sıcaklıklar artar.
Asor Dinamik Yüksek Basıncı: Yıl boyu etkilidir. Yaz mevsiminde, ülke genelinde (kuzey kesimi hariç) hava açık olur ve kuraklık yaşanır. Kış mevsiminde ise Sibirya Termik Yüksek Basıncı ile aynı anda etkili olursa kurak
ve ayaz kış günleri yaşanır.
İzlanda Dinamik Alçak Basıncı: Etkisini genelde kış mevsiminde gösterir. Etkili olduğu kış günlerinde, yağışlı ve ılıman hava koşullarının yaşanmasını sağlar.

Rüzgârlar

Türkiye’nin Kuzey Yarım Küre’de bulunması sebebiyle kuzey yönlü rüzgârlar sıcaklığı azaltırken güney yönlü rüzgârlar sıcaklığı artırır. Ayrıca denizler üzerinden Türkiye’ye doğru esen rüzgârlar mevsime göre sıcaklığı etkiler. Denizin nemli hava kütlesini karaya taşıdığı için yağış oluşmasını sağlar. Karalar üzerinden Türkiye’ye doğru esen rüzgârların yağış oluşturabilme ihtimali düşüktür.

Nemlilik ve Yağış

Nemlilik
Türkiye’nin genelinde nemlilik durumu; dağların kıyıya uzanış doğrultusu, yükselti, denize olan uzaklık, çevresindeki basınç merkezlerinin etkisi gibi faktörler nedeniyle belirgin değişimler gösterir. Örneğin Karadeniz kıyılarında sıradağların kıyıya paralel uzanması ve yükseltisinin fazla olması denizden gelen nemli hava kütlelerinin iç kesimlere ulaşmasını engeller. Bu durum, Rize’de atmosferdeki nem oranının Gümüşhane’ye göre fazla olmasına neden olur. Nemlilik kavramında önemli olan diğer bir unsur da yağış oluşabilme ihtimali anlamına gelen bağıl nem (nispi nem) oranının dağılışıdır

Yağış
Türkiye’de yağış miktarı ve dağılışında; dağların kıyıya uzanış doğrultusu, yükselti, denize olan uzaklık, çevresindeki basınç merkezlerinin etkisi gibi faktörlerin etkisiyle belirgin değişimler yaşanır. Türkiye'nin yer şekilleri yağış miktarının çok kısa mesafelerde farklılaşmasına neden olur.

Kaynak:Eğitim Sistem

43
0
2
20
1
1
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.