Türkiye’de il sayısının giderek artmasının olumlu ve olumsuz yönleri

Türkiye’de il sayısının giderek artmasının olumlu ve olumsuz yönleri
Türkiye’de il sayısının giderek artmasının olumlu ve olumsuzyönleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Olumlu yön merkezi idare güçlenir, daha rahat yönetilir, olumsuz yön ise devletin ödeyeceği hizmet masrafları artar.

İl sayısının artması sonradan il olan yerlerde yaşayanlar için kamu hizmetlerini daha kolay alabilmeleri açısından olumludur. İl olmayla birlikte yatırımların artması ve ekonomik çekim merkezi olabilme olanakları da doğmaktadır. 

Yeni illerin oluşturulması devlete mali anlamda yük getirmektedir. Yeni oluşturulan valilik ve ilçe teşkilatları ve bunlara bağlı diğer idari ve hizmet birimleri yeni memurların ve işçilerin alınmasını gerektirmekte bu da merkezi yönetimin mali yükünü arttırmaktadır. 

Anayasaya göre iller, merkezî yönetimin temel örgütlenme birimidir. Türkiye’de yönetim sistemi içerisinde en büyük idari birim illerdir. İlin genel yönetiminden valiler sorumludur. İllerin  sınırları içerisinde birden fazla şehir yerleşmesi bulunabilir. İstisnalar olmakla birlikte bu şehirlerden en büyüğü ilin yönetildiği ve valinin bulunduğu il merkezidir. İlin ismi bu merkez şehrin ismidir. Türkiye’de sadece üç ilde merkez şehirlerinin isimleri il ismi olarak kullanılmaz. Kocaeli ilinin merkez şehri İzmit, Sakarya ilinin merkez şehri Adapazarı, Hatay ilinin merkez şehri Antakya’dır. İl merkezleri için merkez ilçe tanımlaması da yapılmaktadır. Türkiye’de 2017 yılı itibariyle toplam 81 il bulunmaktadır
Türkiye’de geçmişten günümüze yeni illerin oluşturulmasıyla illerin sayısında ve bazı illerin sınırlarında değişmeler
yaşanmıştır.

Kaynak:Eğitim Sistem

1
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.