Türkiye’de karstik şekillere daha çok hangi yörede rastlanır

Türkiye’de karstik şekillere daha çok hangi yörede rastlanır
Türkiye’de karstik şekillere daha çok hangi yörede rastlanır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Türkiye’de karstik yer şekilleri bulunmaktadır. Karstik yer şekilleri, kireç, alçı taşı gibi özelliklere sahip kayaçların olduğu yerlerde görülmektedir. Karstik özelliklere sahip yerlerde aşınmalar da meydana gelmekte ve bununla beraber yer altı su kaynaklarının açığa çıkmasıyla farklı özelliklerde yeryüzü şekilleri oluşmaktadır.

Türkiye’de karstik şekillere örnekler, İç Anadolu Bölgesi’nde, Akdeniz Bölgesi’nde – Toros Dağları’nda, Batı Karadeniz’de ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde görülmektedir. Bu bölgelerde karstik toprak özelliklerinin bulunması kraterlerin, jips kartının bulunmasıyla ilgilidir.

Ülkemizde karstik özelliklere sahip birçok bölge bulunmaktadır. Ülkemizin yaklaşık %20’si karstik bölgelerden meydana gelmektedir. Karstik şekiller ülkemizde yeryüzü şekillerinin oluşmasında etkilidir.

4
2
3
1
2
2
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.