Türkiye’de kırgıbayır örneklerine hangi yörelerde rastlanır

Türkiye’de kırgıbayır örneklerine hangi yörelerde rastlanır
Türkiye’de kırgıbayır örneklerine hangi yörelerde rastlanır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Kırgıbayır, yeryüzü şekillerinin oluşma aşamalarından biridir. Yeryüzünün aşınmalar sonucunda yeni şekiller kazanması da söz konusu olmaktadır. Kırgıbayır da bir aşınma türü olarak oluşan yeryüzü şekilleri arasında yer almaktadır.

Türkiye’de kırgıbayır yeryüzü şekilleri en çok Nevşehir’de bulunmaktadır. Şiddetli yağmur sularının oluşturduğu selintilerin aşındırıcı özellikleri kırgıbayırlarının oluşmasında etkili olmaktadır. Ülkemizde aşınma yoluyla oluşan yeryüzü şekilleri de en çok İç Anadolu Bölgesi’nde bulunmaktadır.

Rüzgarların aşındırması, yağmur sularının aşındırması gibi durumlar kalıcı yeryüzü şekillerinin oluşmasında ve farklı özellikler kazanmasında etkili olmaktadır. Aşındırıcı özellikler, toprak özelliklerine bağlı olarak da değişmektedir. Kırgıbayır da bir aşınma çeşididir.

69
67
4
4
97
9
68
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.