Türkiye'de mısır nerede yetişir, il il en çok mısır ekimi yapılan bölgeler hangileridir

Türkiye'de mısır nerede yetişir, il il en çok mısır ekimi yapılan bölgeler hangileridir
Türkiye'de mısır nerede yetişir, il il en çok mısır ekimi yapılan bölgeler hangileridir konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : Türkiye'de mısır nerede yetişir, il il en çok mısır ekimi yapılan bölgeler hangileridir?

Ödev cevabı kısaca : Mısır yetiştirilen ilk 10 il; Konya (%19), Adana (%15), Mardin (%8), Osmaniye (%6), Karaman (%5), Sakarya (%5), Manisa (%5), Şanlıurfa (%4), Diyarbakır (%4)ve Kahramanmaraş (%4) olup, söz konusu iller Türkiye mısır üretiminin %75'ini sağlamaktadır.

Mısır, yetişme dönemi boyunca bol suya ihtiyaç duyan bir tarım ürünüdür. Bu nedenle Karadeniz kıyılarında üretimi daha kolaydır. Diğer yerlerde ise sulamayla üretilmektedir. Mısır; besin maddesi, hayvan yemi ve yağ üretiminde kullanılmaktadır. Yıllık mısır üretimi 5 ile 6 milyon ton arasında değişmektedir. Ülkemizde mısırın en çok üretildiği yer Akdeniz’in kıyı kesimidir. Güneydoğu Anadolu da mısır üretiminin fazla olduğu yerlerdendir. Konya, Adana, Mardin ve Osmaniye mısırın en çok üretildiği illerdir

Türkiye’de ve ya dünya üzerinde mısır üretimleri faaliyetlerinin artış sebepleri;

  • Hibrit tohum kullanımı,
  • Bölgelere uygun olan tohum çeşidi seçimler,
  • Yem sanayinde talebin artma durumu,
  • İkincil ürünün üretiminin artış göstermesi,

Ege Bölgesi ve de GAP projesi sebebi ile GAP alanında olan açılan boş ekim alanı,
Mısır fiyatının dünya pazarında artışlar göstermesinin neticesinin ülkemize yansıması artış sebeplerinden olmaktadır.

Mısır nerelerde yetişir

Mısır üretimi ise özellik ile Mardin, Adana, Şanlıurfa, Manisa, Sakarya, Osmaniye, Mersin, Konya, Aydın, Kahramanmaraş, Bursa, İzmir, Hatay, Samsun ve de Diyarbakır illerinde çok yoğun olmaktadır. Türkiye’de mısır ekimleri alanları yaklaşık olarak %68 tanelik ve %32 silajlık bir mısır ekim alanı olarak karşımıza çıkmaktadır.

Mısır Türkiye'de en çok ve en iyi nerede yetişir ve nasıl yetiştirilir

Genel olarak Türkiye‘de tahıllar içinde buğday ve ya arpanın ardından da en geniş bir ekim alanı olan sıcak iklim tahılı mısır olmaktadır. Mısır tarımı genelde Karadeniz Bölgesi, Akdeniz Bölgesi, Marmara, Ege ve de Güneydoğu Anadolu’da ortalama olarak 60 ilimizde yapılmaktadır. Son yıllarda çok fazla artış göstermekte olan mısır üretimleri güneydoğuda GAP projelerinin ardından da ekim alanlarının boşa çıkması durumu sebebi ile de artış göstermektedir. Bu nedenle Mısır üretimi çok yaygın olmaktadır.

5
5
14
6
5
5
5
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.