Türkiye’de nüfusun dağılışını etkileyen beşerî etmenlerin başlıcaları nelerdir

Türkiye’de nüfusun dağılışını etkileyen beşerî etmenlerin başlıcaları nelerdir
Türkiye’de nüfusun dağılışını etkileyen beşerî etmenlerin başlıcaları nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Nüfus dağılışını etkileyen beşeri faktörler arasında sanayi, tarım, ulaşım, yer altı kaynakları ve turizm vardır. Tarım insan hayatının daha düzenli olması için en önemli etkilerden biridir. İnsan yaşamı ve ekonomik güç açısından tarımın yeri çok önemlidir. Bu nedenle tarım arazilerinin fazla olduğu bölgelerde daha fazla nüfus olur. Madenlerin ve enerji kaynaklarının olduğu yerde de yerleşimin daha fazla olduğunu görmek mümkündür. Bu yerlerde yaşam şartları daha yüksek olur çünkü iş imkanı daha fazladır. Örneğin ülkemizde yeraltı kaynaklarının çok olduğu Elbistan, Zonguldak ve Soma gibi bölgelerde nüfus fazladır.

  • Günümüzde nüfus dağılışında etkili olan en önemli beşerî etmen sanayileşmedir.
  • Ülkemizdeki nüfus dağılışında tarım koşullarının etkisi fazladır.
  • Türkiye’de nüfus dağılışını etkileyen faktörlerden biri de madenciliktir.
  • Önemli ulaşım yollarına yakın yerlerde bulunan yerleşim birimlerinde de nüfus fazladır.
  • Turizm de nüfus yoğunluğunu etkileyen faktörlerdendir.

3
3
1
2
3
2
3
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.