Türkiye’de ria kıyı tipine nerelerde rastlanır

Türkiye’de ria kıyı tipine nerelerde rastlanır
Türkiye’de ria kıyı tipine nerelerde rastlanır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Kıyı tipleri çeşitli etkenlerle oluşmaktadır. Çökmeler, kaymalar, çatlamalar gibi durumlar akarsu yataklarında gerçekleşince kıyı tipleri de meydana gelmektedir. Ria kıyı tipi de bu kıyı tiplerinden biridir. Ria kıyı tipi, akarsu vadilerinde meydana gelmektedir. Bu kıyı tipinde karalar yeni özellik kazanmaktadır.

Ria kıyı tipi, akarsu vadilerin aniden çökmesiyle suların dolması şeklinde meydana gelmektedir. Ülkemizde de ria kıyı tiplerine ait örnekler bulunmaktadır. İstanbul Boğazı, Çanakkale Boğazı, Haliç gibi yerler ria tipi kıyılara örnek olarak bulunmaktadır. Ülkemizde Güneybatı Ege kıyılarında da ria kıyı tipi yeryüzü şekilleri bulunmaktadır. Ülkemizin üç tarafının denizlerle çevrili olması bu kıyı tiplerinin görülmesinde etkilidir.

Epirojenez (kıta oluşumu) nedeniyle akarsu vadileri çökerek dolar. Böylelikle Ria tipi kıyılar meydana gelir.

Türkiye’de Ria Kıyı tipine aşağıdaki kıyılar örnek olarak verilebilir.

  • İstanbul Boğazı,
  • Çanakkale Boğazı,
  • Haliç,
  • Güneybatı Ege Kıyıları.

31
10
11
10
12
10
20
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.