Türkiye’de terra rossa topraklara nerelerde rastlanır

Türkiye’de terra rossa topraklara nerelerde rastlanır
Türkiye’de terra rossa topraklara nerelerde rastlanır, bu toprakların özellikleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Toprak özellikleri iklim özelliklerine göre değişmektedir. İklim, yeraltı kaynakları, yer üstü kaynakları ve bitki örtüsü toprak özelliklerinin oluşmasında önemlidir. Türkiye’de de toprak çeşitleri iklim çeşitliliğine göre değişmektedir. Ülkemizde üç farklı iklim tipi, dört mevsim yaşanmaktadır. Türkiye’de Terra Rossa toprak çeşitleri de görülmektedir. Sıcak iklimlerin bulunduğu yerlerde görülen terra rossa ülkemizde de bazı bölümlerde vardır.

Akdeniz İklimi, yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlıdır. İklim özellikleri bitki örtüsü, yeryüzü şekilleri, doğal yer altı ve yer üstü kaynakların oluşumu ile toprak özelliklerinin belirlenmesinde etkilidir. Isı ve sıcaklık farkları, nem ve basınç terra rossa topraklarının oluşmasına neden olmaktadır.

Ülkemizde yayılma alanının en fazla olduğu toprak türüdür. Zonal toprak ana kayanın ayrılması ile oluşmaktadır. Bitki örtüsü ve iklim bu toprağın oluşması için oldukça önemlidir. Bu toprak tipinin kendi içinde türleri de bulunmaktadır.

Kırmızı renkli Akdeniz toprağı: Bu toprağın diğer bir adı ise Terra-Rossa'dır. Adından da bilindiği gibi Akdeniz ikliminde bulunan bir toprak türüdür. Kahverengi orman toprağı: Daha çok Karadeniz bölgesinde ormanlarda bulunan bu toprak mineral bakımından oldukça zengindir.

Kahverengi bozkır toprakları: Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgesinde bulunur. Kestane renkli bozkır toprakları: Mineral bakımından zengindir. İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgesinde bulunur.

5
6
7
6
4
4
20
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.