Türkiye’nin büyük ölçüde hangi jeolojik zamanda kara hâline geldiğini araştırınız

Türkiye’nin büyük ölçüde hangi jeolojik zamanda kara hâline geldiğini araştırınız
Türkiye’nin büyük ölçüde hangi jeolojik zamanda kara hâline geldiğini araştırınız bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Türkiye, Alpin kıvrım kuşağı içindedir ve bu kuşağın genel nitelikleri yanında, kendine has bir takım jeolojik özellikleri de içermektedir.

Üçüncü Jeolojik Zamanın (Tersiyer) başında Anadolu’nun büyük bir bölümü kara haline gelmiştir. Denizler Kuzey Anadolu, Trakya ve Toros dağ kuşaklarının alçak kısımlarında yer almıştır. Bu zamanın başlarında Anadolu’ya sıcak ve kurak bir iklim hakim olmuş ve Ankara-Çankırı-Sivas arası ile Kuzey Anadolu’daki kapalı havzalarda buharlaşma sonucu tuzlu ve jipsli tortullar meydana gelmiştir. Bu zamanın ortalarına doğru ise, Alp dağ oluşum hareketleri ile Kuzey Anadolu ve Toros dağları oluşmuştur. Üçüncü Jeolojik Zamanın sonlarına doğru Anadolu’nun iç kesimlerinde çökme olmuş ve çukur alanlar göllerle kaplanmıştır. Döneme sıcak ve yağışlı bir iklimin hakimiyeti sonucunda gür ormanlar yetişmiş ve bu dönemde göllerde biriken organik maddelerden Soma, Aydın, Yatağan, Elbistan ve Beypazarı linyit yatakları oluşmuştur. Güneydoğu Anadolu’da biriken tortullar ve organik maddeler de daha sonra meydana gelen yer hareketleri ile sıkışarak Adıyaman ve Siirt dolaylarında petrol yatakları meydana gelmiştir.

Ülkemizde Paleozoyik’te (Birinci Jeolojik Zaman) oluşmuş masif (eski) arazilere Yıldız Dağları, Alanya-Anamur, Kırşehir, Zonguldak ve Bitlis çevresinde rastlanır. Paleozoyik’te ülkemizin bulunduğu yerde bol yağışlı ve sıcak bir iklim hüküm sürmekteydi ve bu alanda gür bir bitki örtüsü bulunmaktaydı. Bu bitkilerin kalıntılarının belirli alanlarda birikmesi sonucunda Zonguldak çevresinde taş kömürü yatakları oluşmuştur.

266
219
38
8
8
38
11
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.