Türkiye’nin nerelerinde rüzgâr erozyonu daha fazladır

Türkiye’nin nerelerinde rüzgâr erozyonu daha fazladır
Türkiye’nin nerelerinde rüzgâr erozyonu daha fazladır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Ülkemizde aşınma özellikleri bakımından yeryüzü şekilleri de farklı özellikler göstermektedir. Türkiye’nin bazı yerlerinde de rüzgar erozyonu görülmektedir. Rüzgar erozyonu, yeryüzü şekilleri üzerindeki rüzgarın aşındırıcı özelliğinden kaynaklanan bir erozyondur.

Türkiye’nin İç Anadolu Bölgesi’nde, Doğu Anadolu Bölgesi’nde ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde rüzgar erozyonu görülmektedir. Rüzgar erozyonu özellikle dayanıksız kayaçlar üzerinde fiziksel aşındırmaya yol açmaktadır. Bu aşındırma zamanla kalıcı olur. Rüzgarların yönü, şiddeti, ısı ve sıcaklık farklılıkları ve basınç merkezlerinin değişimi rüzgar erozyonunun gerçekleşmesinde etkilidir.

Türkiye’nin özellikle İç Anadolu Bölgesi’nde rüzgar erozyonu oldukça fazla olmakla birlikte yeryüzü şekillerinin tamamen değişmesine neden olmaktadır. Nevşehir şehrinde de bunlara örnek bulunmaktadır.

Rüzgâr erozyonunun görüldüğü yerler;

  • Mevsimlere göre düzensiz yağışlara sahip olan,
  • Kurak ya da yarı kurak iklim özelliklerine sahip olan,
  • Bitki örtüsünden yoksun, kuru arazi yüzeyine sahip olan,
  • Düz ve eğimli olan arazilerde görülür.

Türkiye’de rüzgâr erozyonunun etkili olduğu bölgeler;

  • İç Anadolu Bölgesi
  • Doğu Anadolu
  • Güney Doğu Anadolu Bölgesidir.

3
3
102
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.