Türkiye’nin ovaları

Türkiye’nin ovaları
Türkiye’nin ovaları, Türkiye’deki karstik ovalar hangileridir, Türkiye’deki delta ovaları hangileridir, Türkiye’deki tektonik ovalar hangileridir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Türkiye, ovalar bakımından da zengin bir ülkedir. Yer kabuğu hareketlerinin aktif olduğu ülkemizde en yaygın ovalar tektonik çanaklarda yer alanlardır. Yer kabuğu hareketleriyle çöken alanlara akarsuların yerleşmesi veya yüksek yerlerden taşınan materyallerin birikmesiyle oluşan bu ovalar, önemli tarım alanlarıdır. Ege kıyılarındaki graben alanlarında oluşan ovaların başlıcaları Bakırçay, Gediz, Büyük Menderes ve Küçük Menderes’tir. Balıkesir, Adapazarı, Düzce, Bolu, Niksar, Erbaa, Erzincan, Erzurum, Pasinler, Iğdır, Malatya, Bingöl, Muş ve Amik ülkemizdeki tektonik ovaların başlıcalarıdır. Ülkemizdeki ovalardan bazıları da suda kolay çözünen kayaçların meydana getirdiği çanaklarda oluşmuştur. Polye olarak da adlandırılan bu ovaların başlıcaları Muğla, Kestel, Korkuteli, Burdur, Tefenni, Elmalı ve Acıpayam’dır.

Türkiye’deki ovaların bir kısmı da akarsuların taşıdığı alüvyonları denizde biriktirmesiyle oluşan delta ovalarıdır. Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin taşıdığı alüvyonları Akdeniz’de biriktirmesiyle oluşan Çukurova, delta ovalarının en büyüğüdür. Göksu Nehri’nin oluşturduğu Silifke, Kızılırmak’ın oluşturduğu Bafra, Yeşilırmak’ın oluşturduğu Çarşamba, Büyük Menderes’in oluşturduğu Balat, Gediz’in oluşturduğu Menemen, Meriç’in oluşturduğu Meriç diğer delta ovalarıdır.

Türkiye’deki Delta ovaları hangileridir 

Türkiye’deki delta ovaları, kendi içerisinde 8 ana gruba ayrılır. Bunlar;
1) Bafra Delta Ovası
2) Çarşamba Delta Ovası
3) Karasu Delta Ovası
4) Çukurova Delta Ovası
5) Dikili Delta Ovası
6) Menemen Delta Ovası
7) Selçuk Delta Ovası
8) Balat Delta Ovası

Türkiye’deki karstik ovalar hangileridir

Türkiye’deki karstik ovalar, kendi içerisinde 9 ana gruba ayrılır. Bunlar;
1) Tefenni Ovası
2) Acıpayam Ovası
3) Kestel Ovası
4) Korkuteli Ovası 
5) Elmalı Ovası  
6) Muğla Ovası  
7) Suğla Ovası  
8) Çeltikli Ovası  
9) Gembos Ovası  

Türkiye’deki Tektonik ovalar hangileridir 

Türkiye’deki Tektonik Ovalar, kendi içerisinde 10 ana gruba ayrılır. Bunlar;
1) Düzce Ovası
2) Bolu Ovası
3) Merzifon Ovası
4) Erzincan Ovası
5) Adıyaman Ovası
6) Tezcan Ovası
7) Adapazarı Ovası
8) Muş Ovası
9) Amik Ovası
10) Malatya Ovası

164
35
15
228
28
22
131
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.