Türkler savaşlarda hangi taktikleri uygulamıştır

Türkler savaşlarda hangi taktikleri uygulamıştır
Türkler savaşlarda hangi taktikleri uygulamıştır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Türkler, tarihlerinde genellikle göçebe ve savaşçı bir yapıya sahiplerdi. Göçebe olmaları, at binmedeki kabiliyetlerini oldukça gelişmiştir. Her an saldırıya açık oldukları için savaşçı olmak zorundaydılar ve bu durum onları bu konuda yetenekli kılmıştır.
Savaşlarda ise genellikle bilindiği üzere turan (hilal) taktiğini uygulayarak savaşlarda üstün konuma geçmişlerdir. Bilindiği üzere, silahlar ve zırhlar genellikle birbirine benziyordu ancak savaşlarda kullanılan taktikerl savaşın sonucunu etkiliyordu. Günümüzde ise teknolojiye sahip olan taraf, her zaman daha üstündür.
Turan taktiğini anlatmamız gerekirse, ordu savaş sırasında üç kola ayrılıyordu. Ortadaki birlikler, önce düşmanla temasa geçerdi ve arından bir miktar geriye çekilerek düşman birliklerini üstlerine çekiyorlardı. Devamında, sağdaki ve soldaki birlikler ileri çıkarak düşman birliklerini kuşatığp bir çember içine alıyorlardı. Düşman, bu çember içine girdikten sonra istese de çıkamıyor ve psikolojik olarak eziliyordu. Bu taktikle Türkler, girdikleri çoğu savaşı kazanma eğilimindeydiler.

  • Turan taktiği (Hilal-bozkurt-kurt kapanı-sahte ricat taktiği)
  • Son savunma taktiği
  • SAD planı
  • Keşif ve yıpratma savaşları
  • Gece baskınları gibi taktikler uygulamıştır.

1- Kurt Kapanı
İslamiyet’ten sonra Hilal Taktiği de denilen Kurt Kapanı; kurtların düşmanlarını güvensiz bölgeye çekmek için uyguladığı yöntemdir. Bu taktik ilk Türk devletlerinden itibaren iki aşamalı olarak uygulanıyordu: Sahte ricat ve Pusu.

Savaş anında ordu üç tarafa ayrılıyor, ortadaki merkez kuvvetler düşmana saldırıyordu. Bir süre sonra kaçar gibi geri çekilirlerken yem taktiğini yutup peşinden gelen düşman sağ ve sola ayrılmış gruplar tarafından çembere alınırdı. Taktiğin uygulandığı ve başarılı olduğu en önemli savaşlar Malazgirt Meydan Savaşı(Alp Arslan) ve Mohaç Meydan Muhaberesi(Kanuni Sultan Süleyman)’dir

2- Son Savunma Taktiği
Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nda uyguladığı ve Dünya Savaş Literatürüne giren yöntemdir. “Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır.” ünlü sözünün amacı; yanındaki birlik çekilse dahi diğer birliklerin mevzisini koruyup sonuna kadar dayanması emredilmiştir.

Yedek birlikleriyle beraber bu buyruğu yerine getiren Türk Ordusu sonunda düşmanı geri püskürtüp Sakarya Zaferi’ni kazanmıştır.

3- SAD Planı
Osmanlı İmparatorluğu zamanında uygulanan bu taktik, Osmanlıca’daki SAD harfinin yazım şeklinden uyarlanarak hazırlanmıştır. Harfin kuyruk kısmına süvariler düşmanın kaçmasını engellemek için, güneyine ilk ordu, doğusuna ise ikinci ordu yerleştirilerek düşmanın sarılarak yok edilmesi amaçlanırdı.

Büyük Taarruz’da bu taktik başarıyla uygulanmış, Yunan Ordusu Türk Ordusu’nu Afyon’un kuzeyinden beklerken asıl kuvvet ile güneyden saldırılmıştır.

4- Keşif ve Yıpratma Savaşları
Türk Ordusu tarih boyunca genellikle kendisinden büyük ordularla ile savaşmak zorunda kalmıştır. Bunun doğrultusunda da savaş taktiği planlarını düşmanın morali üzerine kurarak yıpratma hedefiyle hareket etmiştir. Savaştan önce hızlı atlı birlikleri ile düşmana saldırılır, korkutucu nağralar atılır ve aynı zamanda keşif çalışmaları yapılırdı.

Aynı zamanda gittikleri yerlere kendileri ile ilgili korkutucu hikayeler yayar ve psikolojik üstünlüğü sağlarlardı. Düşman moral olarak çökene kadar bu akınlar devam eder ve büyük savaş için üstünlük sağlanırdı. Bu akınlara İslamiyet’ten önce en az erkekler kadar iyi at süren kadınlar da katılır ve birlikte savaşırdı.

5- Gece Baskınları
Türkler tarih boyunca göçebe hayat sürmüşlerdir. Bu sebeple atları en iyi kullanan ırk olmuş, bu sayede geceleri de gündüzler gibi seferlerinde aktif olarak kullanmaya başlamışlardır. Gece yaptıkları beklenmeyen saldırılar ile düşmanlarının alışık olmadığı bir profil çizerek başarıya ulaşmışlardır.

İran asıllı elçi Humeyd’in “Harpte ilk hücümu Türkler yapar, baskın yapar, düşmanı gafil avlarlar, hızlı yürürler ve gece seferlerinde sabrederler, istediklerini yakalar, fakat kimseye yakalanmazlar, Düşmana yağma ve baskın yapmakta son derece mahirdirler” sözleri durumu geçmişin yaşananlarında açıklıyor.

61
109
164
32
53
26
45
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum