Türklerin İslamiyeti kabul etme nedenleri

Türklerin İslamiyeti kabul etme nedenleri
Türkler, tarihleri boyunca birçok din ve inanç sistemini benimsemiştir. Ancak inandıkları arasında en yaygın benimsedikleri inanç sistemleri Gök Tanrı ve İslam dini olmuştur.

Bir toplumun inandığı din; giyimini, ahlak yapısını, sanatını, geleceğini ve zevklerini de etkilemektedir. Bu nedenle din değiştirmek çok zordur. 

Ancak Türklerin örf ve adetleri, ölüm sonrası yaşama inançları ve inandıkları Gök tanrı dininin tek tanrılı bir din olması, İslamiyet'i benimsemelerini kolaylaştırmıştır. 

Türklerin İslam orduları ile yakın coğrafyada yer almaları da Türklerin İslamı kabul etme sürecini olumlu yönde etkilemiştir. Fakat Türklerin İslamiyet'i kabulünde bunların dışında pek çok etken bulunmaktadır. Peki, Türklerin Müslümanlığı seçme nedenleri nelerdir?

Türkler, Müslümanlığı zorla değil , kendi istekleriyle kabul etmişlerdir. Bunun sebebi ise Göktanrı inancıyla İslamiyetin ortak noktalarının çok fazla olmasındandır.

  • Göktanrı ve İslam inancında tek tanrılı inanç sistemi benimsenmekteydi.
  • Ahiret ve ruhun sonsuzluğu ile beraber cennet, cehennem kavramları bulunmaktaydı.
  • Göktanrı inancında da, Allah'a kurban verilmekteydi.
  • Türklerin töreyi hakim kılmak adına yaptıkları savaşlar, gaza ve cihat inancına benzer niteliklteydi.
  • İslam ve Türk ahlakı birbirine benzemekteydi.

İslamiyet dışındaki dinlerde kimliklerini kaybeden Türkler İslamı inançta benliklerini yitirmemişlerdir.

2264
1580
760
225
280
246
673
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
2 Yorum