Türklerin Orta Asya’da göçebe olarak yaşamalarında etkili olan coğrafi faktörler nelerdir

Türklerin Orta Asya’da göçebe olarak yaşamalarında etkili olan coğrafi faktörler nelerdir
Türklerin Orta Asya’da göçebe olarak yaşamalarında etkili olan coğrafi faktörler nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Yer şekilleri, iklim özellikleri, bağımsız yaşama isteği, tarım imkanlarının kısıtlı olmasına bağlı olarak yerleşik hayatı çokta benimsememeleri ,bozkır kültürü etkili olmuştur.

Anadolu'da göçebe yaşam dendiğinde ilk olarak bozkır kültürü ve konargöçer yaşam tarzı akla gelmektedir. Geçimlerini sürdürebilmek için yiyecek arayan ya da çiftlik hayvanlarını otlatmak amacı ile bir yerden başka bir yere hareket etmeyi içeren göçebe yaşam tarzını kolaylaştıran en önemli unsur ise Türklerin atı evcilleştirmesi olmuştur. Orta Asya'nın iklim ve tabiat şartlarının besicilik açısından uygun olması atlı göçebe yaşamının benimsenmesine neden olmuştur. Sürülerinin beslenmesi için verimli otlaklar gerekiyor dolayısıyla da verimli otlakların bulunabilmesi için göçebenin belli aralıklarla yer değiştirmesi gerekiyordu. Ancak göçebe hayat yerini yerleşik hayata bıraktığında Türk toplumu tek bir yerde yaşama eylemine adım atmış ve beraberinde yeni bir hayatın başlangıcı olmuştur. Göçebelikten yerleşik yaşama geçen Türk topluluklarının karşılaşmış olduğu farklı ve yeni koşullar yeni değer yargılarına sebep olmuş bu sayede de kültürel anlamda değişim ve gelişim sağlanmıştır.

Göçebe yaşam tarzı özellikleri

Göçebe yaşam tarzı Orta Asya'nın en verimsiz tabiat ve iklim şartlarında ortaya çıkmıştır. Zorlu doğa koşulları karşısında Türkler büyük bir mücadele göstererek yaşamlarını sürdürmeye devam etmişlerdir.

Göçebe yaşam tarzında siyasi, idari, iktisadi ve dini açıdan ön plana çıkan sınıflar mevcut değildi. Genellikle at yetiştiriciliği yapmış olan bu insanlar çadırda kalmıştır. Çocuklar yürümeye başladıktan sonra sıkı bir eğitime tabi tutulmuş koyunların sırtında yay ve ok kullanmayı öğrenmişlerdir. Aynı zamanda güreş, cirit ve gülle atma gibi faaliyetler ile kültürel anlamda kaynaşma sağlanmış diğer yandan da savaşçılık yeteneğinin gelişmesine destek olunmuştur.

Göçebe yaşam tarzı Türk kültürünü nasıl etkilemiştir

  • Göçebe yaşam tarzında toprak mülkiyetinde kavram gelişememiş bu nedenle de sosyal sınıflaşma meydana gelmemiştir.
  • Göçebelik nedeniyle verilen cezalar ölüm ya da kısa süreli halde olmuştur.
  • Ekonomik açıdan hayvancılığa dayalı ürünler satılmakta ve tarıma dayalı ürünler satın alınmıştır.
  • Mimaride gelişim oldukça kısıtlıdır. Genellikle çadır yapma sanatı ve dokumacılık ön plana çıkmaktadır.
  • Göçebe yaşam toplumsal dayanışma bilincinin artmasına vesile olmuştur.
  • Göçebe yaşam nedeniyle Türkler dünyanın farklı bölgelerine dağılmıştır. Sonuç olarak bu durum Türk tarihinin bir bütün olarak ele alınmasını zorlaştırmıştır.
  • Göçebe yaşam tarzının sonuçlarından biri de sanat ve edebiyat alanındaki değişimdir. Yazılı edebiyatlar gelişmemekle birlikte sözlü edebiyat gelişmiştir.
  • Göçebe yaşam nedeniyle devlet boylar federasyonu şeklinde örgütlenmek mecburiyetinde kalmıştır.
  • Göçebeliğin etkisi inançlar üzerinde de kendini göstermiştir.

 

1
1
1
1
1
1
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.