Türklerin Orta Asya’dan göç etmesinin nedenlerini yazınız

Türklerin Orta Asya’dan göç etmesinin nedenlerini yazınız
Türklerin Orta Asya’dan göç etmesinin nedenlerini yazınız konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : Türklerin Orta Asya’dan göç etmesinin nedenlerini yazınız

Ödev cevabı kısaca : Türklerin Orta Asya'dan göç etmesindeki nedenler kapsamlıdır ancak temel olarak iklimsel koşullar, göçebe kültür ve hayvancılık, toprak ve yiyecek sorunları, politik baskılar, ticaret ve diplomatik ilişkiler etkili olmuştur. Bu faktörler, Türk boylarını Orta Asya'dan farklı coğrafyalara yönlendirmiştir.

Türklerin Orta Asya’dan göç etmelerinin sebepleri

Türklerin Orta Asya’dan göç etme nedenleri genel olarak siyasal, ekonomik ve iklime dayalı sebeplere dayanmaktadır. Şimdi gelin hep birlikte, bu üç koşula bağlı olarak gelişen nedenleri birlikte inceleyelim:

  • Orta Asya coğrafyasının tarım açısından çok verimli topraklara sahip olmaması. Verimsiz olan bu toprakların, bu coğrafyada yaşam süren Türk boylarına ekonomik anlamda yetersiz gelmesi.
  • Orta Asya’da yaşanan kuraklıklar ve otlakların yetersiz olması. Bu şartlar altında Türk boylarının temel geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılıktan beklenen verimi alamaması.
  • Türklerin nüfusunun hızla artması ve Orta Asya’nın artan bu nüfusu beslemekte yetersiz kalması.
  • Türk boyları arasında süregelen iktidar mücadeleleri. Bir Türk boyunun yerinden hareket ederek, diğer bir Türk boyunu hareket etmeye zorlaması gerçekleşecek olan kitlesel göç hareketini zorunlu kılması.
  • Bölgenin güçlü uygarlıklarından olan Çin ve Moğolların, Türk boyları üzerindeki siyasi baskıları. Bu iki uygarlığın içinde asimile olmak istemeyen Türk boylarının bulundukları coğrafyadan ayrılma isteği.
  • Savaşçı bir kimliğe sahip olan Türk boylarında var olan cihan hâkimiyeti arzusu.

0
234
1
0
0
7
83
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.