Türklerin yaşadığı yerlerin coğrafi özellikleri

Türklerin yaşadığı yerlerin coğrafi özellikleri
Türklerin yaşadığı yerlerin coğrafi özellikleri ile ilgili olarak hangi çıkarımlarda bulunabilirsiniz bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Aşağıdaki metni okuyunuz ve soruyu cevaplayınız.
Türk’ün yaşadığı yerde dağ olmalıdır. Bu dağlar sıra sıra olup aşılması güç de olabilir fakat yine de aşılacak bir yeri, bir beli, geçidi olabilir. Türk’ün yaşadığı yerde ot, çayır, çimen, çer çöp fazla olmalıdır. Çünkü orada Türk yiyeceğini teşkil eden hayvanlarını güdecek, onların beslenmesini sağlayacaktır.
Türk’ün yaşadığı yerde su bol olmalıdır. Kaynaklar, kaynarlar, bulaklar, pınarlar ve bunların akıp giden ayakları hem insanları hem de hayvanlarını sulayacaktır. Türk’ün yaşadığı yerde, sağlık için kar yağmalıdır. Kar insan hayatında sadece soğuk gibi olumsuz özellikleriyle değil, yazın sıcak günlerinde serinlik getirici özellikleriyle güzel gelir.
Prof. Dr. Tuncer Baykara, Göktürk Yazıtlarının Türk İskân Tarihindeki Yeri, s. 21 (Düzenlenmiştir.).
Türklerin yaşadığı yerlerin coğrafi özellikleri ile ilgili olarak hangi çıkarımlarda bulunabilirsiniz?

Öncelikle yaşadıkları yerde dağ olmalıdır, ayrıca ot çayır çimen çer çöp çok olmalıdır. Yani doğa ile iç içe olmalıdırlar. Bol su olmalıdır, pınarlar kaynaklar vs. Ayrıca sağlıklı kalmaları için kar yağışının da o yerde olması gerekmektedir.

3
3
3
2
62
1
11
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.