Tuzlar katı hâlde elektriği neden iletmez

Tuzlar katı hâlde elektriği neden iletmez
Tuzlar katı hâlde elektriği neden iletmez konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : Tuzlar katı hâlde elektriği neden iletmez

Ödev cevabı kısaca : Tuzlar, katı halde iken genellikle iyi bir elektrik iletkeni değildirler çünkü katı tuz, iyonik bağlarla bir arada bulunan iyonlardan oluşur. Bu iyonik bağlar, elektronların serbestçe hareket etmesine izin vermez ve dolayısıyla elektrik iletkenliği sağlamaz. Ancak, tuz eritildiğinde (sıvı hâlde olduğunda), iyonlar serbest hâle gelir ve bu durumda tuz çözeltisi elektriği iletir. Bu nedenle, tuzun elektrik iletkenliği katı hâlde düşüktür, ancak eritildiğinde artar.

Tuzlar, katı halde elektriği iletmez çünkü iyonlar elektrostatik kuvvetler tarafından bir kafes içinde tutulur. Bu, yüklü parçacıkların serbestçe hareket edemeyeceği ve bu nedenle tuzların katı hallerinde elektriği iletmediği anlamına gelir. Yani, tuzlu suyun elektriği iletip iletmediği sorusu, tuzun iyonik yapısına bağlıdır. Tuzlu su iyonlarına ayrıştığında elektriği iletebilirken, katı tuz iyonlarının serbest olmadığı için elektriği iletemez.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.