Tuzların genel özellikleri nelerdir

Tuzların genel özellikleri nelerdir
Tuzların genel özellikleri nelerdir, tuzların genel özellikleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Günlük yaşamda tuz sözcüğünü duyduğumuzda genellikle yiyecekleri tatlandırmak için kullandığımız, vücudumuz için gerekli katı madde aklımıza gelir. Asit ve bazın nötralleşme tepkimesi sonucunda oluşan bileşikleri de tuz olarak adlandırmıştık. Öyleyse “tuz” sözcüğü kimyada asit, baz gibi bir bileşik sınıfının genel adıdır. Tuz, genel anlamda asitteki hidrojenin metal ya da amonyum iyonu (NH+4) ile yer değiştirmesi ile oluşan bileşiklerdir. Tuzlar ayrıca bazı metallerin doğrudan asit ile tepkimesinden ya da başka tepkimelerle de elde edilir.

Tuzlar iyonlardan oluştuğu için iyonik bileşiklerdir (Hidroksit ve oksit bileşikleri tuz değildir.). Tuzlar iyonik bileşikler olduğu için sıvı hâllerinde ve çözeltilerinde elektrik akımını iletir. Potasyum nitrat gibi suda çok çözünen tuzlar olduğu gibi kalsiyum karbonat gibi çözünmeyen tuzlar da vardır.

Tuzlar kristal yapılıdır ve oda sıcaklığında katı hâlde bulunur. Genellikle erime sıcaklıkları yüksektir. CaSO4 (Jips), CaCO3 (kireç taşı) gibi bazı tuzlar mineralleri hâlinde doğada bulunur. Gümüş bromür, amonyum nitrat gibi tuzlar ise doğada bulunmaz; kimya endüstrisi tarafından üretilir. Tuzlar suda çözündüğünde ortam nötral olmayabilir. Bazı tuzların sulu çözeltileri asidik (örneğin NH4Cl), bazıları bazik (örneğin Na2CO3), bazıları nötral (örneğin KNO3) olabilir. Bu nedenle tuzlar asidik, bazik ve nötral olarak sınıflandırılabilir. Tuzlar alçı, boya, gübre, ilaç, cam gibi birçok ürünün üretiminde kullanılır. Şimdi bazı tuzları tanıyalım ve kullanım alanlarını inceleyelim.

Tuzların genel özellikleri

  • İyonik yapılı bileşiklerdir ve en küçük yapıları birim hücrelerdir.
  • Oda koşullarında genellikle katı hâlde bulunur.
  • Katı hâlde, tuz iyonları belli yerleşim düzeni içinde bir araya gelerek kristal yapıyı oluşturur ve farklı renklerde olabilir
  • Saf maddelerdir.
  • Erime ve kaynama noktaları yüksektir.
  • Tuzların sulu çözeltileri nötr, asidik veya bazik özellik gösterebilir. Bu nedenle turnusol kâğıdına etkileri farklıdır.
  • Katı hâlde elektrik akımını iletmezler. Sulu çözeltileri ya da sıvı hâlleri elektrik akımını iletir.
  • Suda az ya da çok çözünerek iyonlarına ayrılır.

731
390
90
63
45
42
83
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.