Üç nokta nedir, görevleri nelerdir

Üç nokta nedir, görevleri nelerdir
Üç nokta (…) nedir, görevleri nelerdir, üç noktanın kullanım alanları ve cümle içerisinde örnek kullanımlarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Herhangi bir sebeple tamamlanmamış ve eksik bırakılmış olan cümlelerin sonuna üç nokta konmaktadır. Belirli bir örnek verirken bu örneklerin daha devamının geleceğini anlatmak için değerlendirilebilir. Tabi bununla beraber üç nokta işaretinin daha birçok farklı görevi ve kullanıldığı alan bulunmaktadır.

Üç nokta (…) nedir

Noktalama imi olarak geçen ve bitmemiş cümlelerde amaca uygun olarak kullanılan işaretlere üç nokta denmektedir. Amaca uygun olarak pek çok örnek verirken ya da bazı durumların okuyucu tarafından tamamlanması konusunda üç nokta bırakılabilmektedir. Bazı örneklerin sayılması, söz arasında söylenmek istenmeyen sözler yerine veya bu gibi pek çok konu üzerinde değerlendirmektedir. Özellikle edebi eserlerde ya da birçok farklı Yazılı kaynaklar sıkça karşılaşılan noktalama işaretleri arasında geliyor.

Üç nokta görevleri nelerdir

Üç noktanın cümle içerisinde pek çok farklı görevleri bulunmaktadır. Bu görevler cümlenin sonunda ya da ortasında değerlendiriliyor. Bazı konularda örnek verirken daha birçok farklı örneğin olduğunu anlatmak için değerlendirilir. Karşılıklı konuşmalar için kullanılır ya da iki cümle arasında başka bir cümle olduğunu anlatmak konusunda da önemli bir potansiyel teşkil eder. Özellikle cümle içerisinde kullanmak istenmeyen ve farklı nedenlerden boş bırakılan kısımlar üç nokta ile doldurulmaktadır.

Üç noktanın kullanım alanları nelerdir

Amaca uygun olarak cümle içerisinde ya da sonunda kullanılan üç nokta pek çok farklı göreve sahiptir. Türkçe dilbilgisi içerisinde çok küçük yaşlardan itibaren öğretilen üç nokta, ele alınacak pek çok yazı konusunda önemli bir potansiyel teşkil ediyor.

  • Herhangi bir biçimde tamamlanmamış eksik bırakılmış cümlelerin sonunda kullanılır,
  • Farklı nedenlerden dolayı açıklanmak istemeyen kelimeleri anlatmak adına cümle arasında değerlendirilir,
  • Bir konu içerisinde belli başlı bazı örnekler verilirken o örneklerden daha bulunduğunu anlatmak amaçlı,
  • Karşılıklı yapılan konuşmalarda yeterli olmayan durumlar karşısında,
  • Alıntılarda atlanmış olan bölümler için,
  • Ünlem ve seslendirmeler konusunda anlamı pekiştirmek amaçlı,

Bu gibi sebepler doğrultusunda farklı cümleler için üç nokta gün içerisinde düzenli olarak kullanılır.

Üç nokta cümle içerisinde örnekleri

Üç noktayı pek çok farklı cümle içerisinde ele alarak anlatmak mümkün. Özellikle öğrencilerin mutlaka bilmesi gereken bu noktalama işareti, aynı zamanda bir edebi eser çıkarırken ya da yazılı kaynaklarda yetişkinler için de çok önemlidir.

  • Pazardan çeşitli meyveler aldık: limon, muz, elma, armut…
  • Babam keşke yanıma gelse …
  • Renkleri çok severim. Mavi, kırmızı, beyaz. Tüm bu renklerden oluşan defter olsa…
  • O adamı anlatırken hep … derdi.
  • Ürettikleri … malzemeyi açıklamadılar.
  • Kılavuzu karga olanın burnu … çıkmaz.

2
5
3
4
3
18
35
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.