Uhud Savaşı’ndan ne gibi sonuçlar çıkarılabilir

Uhud Savaşı’ndan ne gibi sonuçlar çıkarılabilir
Uhud Savaşı’ndan ne gibi sonuçlar çıkarılabilir, Hz. Peygamber’e (s.a.v.) ve ordu komutanına itaat etmenin önemini dikkate alarak bu savaşın sonuçları hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Uhud Savaşı, Müslümanların ilk kez yenilgiye uğratıldığı bir savaştır. Savaş stratejisi bozulmuş ve okçuların aç gözlülüğü yüzünden kaybedilmiştir. İslam tarihi açısından oldukça önem taşıyan bu savaş bir ders niteliği taşımaktadır. Müslümanların içerisinde yer alan ikiyüzlü kişilerin ortaya çıkması da savaşın seyrini değiştiren en önemli noktalardan biridir. Henüz savaş başlamadan önce savaşa katılmaktan vazgeçen kimseler olmuştur. Bu durumda onların kim olduğu bilinmiş ve buna göre temkinli davranılmıştır.

Uhud Savaşı ibretlik bir savaş olarak tarihe geçmiştir. Bir savunma savaşı olan Uhud Savaşı’nda Peygamber Efendimizin dişi kırılmış ve yanağı yaralanmıştır.

Savaş sonucunda Hz. Hamza (r.a.) ile birlikte 70 Müslüman şehit olmuştur. Bu şehitler arasında savaşa girmeden hemen önce Müslüman olan sahabe de bulunmaktadır. Uhud Savaşı şehitleri arasında Musab bin umeyr (r.a.) de bulunmaktadır. Uhud Savaşı’nın sancaktarı ve yiğit savaşçısı olarak şahadeti karşılamıştır. Hz. Hamza'nın şahadeti büyük üzüntü ve matem havası oluşturmuştur.

Müslümanların içerisinde bulunan ikiyüzlü münafıkların ortaya çıkması savaşın kaybedilmesinde etkili olmuştur. Savaş başlamadan önce savaşa gitmekten vazgeçen münafıkları tanıyarak onlara karşı daha temkinli olmayı öğretmişlerdir. Bu durum Müslüman ordusunun daha güçlü ve daha olan dolu bir mücadele vermesinde etkili olmuştur.

Peygamber Efendimizden emir almadan yerini terk eden okçular ise savaşın kaybedilmesine neden olmuştur. Emre itaat etmek yerine dünya malına savaş ganimetlerine düşmek ise mağlubiyetle sonuçlanmıştır. Hem mağlubiyet hem de çok sayıda şehit verilmesinin sebebi okçuların emre itaat etmemeleridir.

20
4
276
3
3
3
55
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.