Ulaşımı etkileyen faktörler nelerdir

Ulaşımı etkileyen faktörler nelerdir
Ulaşımı etkileyen faktörler nelerdir, doğal faktörler ve beşerî faktörler nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Ulaşım, doğal ve beşerî faktörler olmak üzere ayırıcı iki unsurdan etkilenir:
a. Doğal faktörler dediğimizde coğrafi konum, yer şekilleri ve iklim aklımıza gelmektedir. Bu faktörlerden ilki coğrafi konumu açıklarsak; Türkiye, Avrupa ve Asya’nın birbirlerine en çok yaklaştığı noktada bulunur.

Özellikle Karadeniz ve Akdeniz bölgelerindeki bu uzanış kara yolu ve demir yolu yapım maliyetlerini arttırmaktadır. Dağların uzanış doğrultusu ve yüksekliği Doğu Anadolu bölgesinin gelişmesinde olumsuz bir durum oluşturmaktadır. Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu, Marmara ve Ege bölgelerinde yer şekillerinin sade olması ulaşımı kolaylaştırmış ve maliyetleri de düşürmüştür.

b. Beşerî ve Ekonomik Faktörler Ulaşımı etkileyen beşerî ve ekonomik faktörlerin başında sanayileşme, teknoloji düzeyi, sermaye, nitelikli insan gücü ve kalkınma düzeyi gelmektedir. Hangi ulaşım sistemi olursa olsun belli bir maliyet gerektirmektedir. Gelişmişlik düzeyi yüksek olan Avrupa ülkelerinde, Japonya ve Kuzey Amerika kıtasındaki ülkelerde ulaşım sistemlerinin son derece geliştiği gözlenmektedir.

Ulaşımı etkileyen faktörler

Doğal Faktörler

  • Coğrafi Konum
  • Yeryüzü Şekilleri
  • İklim

Beşerî Faktörler

  • Ekonomik Faaliyetler
  • Nüfus ve Yerleşme
  • Teknolojik Gelişmeler

19
115
23
6
10
10
111
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.