Ülkemizde çikolata nasıl üretiliyor

Ülkemizde çikolata nasıl üretiliyor
Çikolatanın ham maddesi olan kakao ağacı Türkiye’de yetişmez. O hâlde, ülkemizde çikolata nasıl üretilebiliyor bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Kakao, Afrika ve Güney Amerika‟da yetişen Theobroma cacao adlı, boyları 4-15 m‟yi bulan kakao ağacında yetişmektedir. Kakao ağacının optimum yetişme sıcaklığı 18-32°C, yetiştirilmesi için gerekli minimum sıcaklık 10°C dir. Yükseklik, enlem ve nem yetişmesi için önemli kriterler olmasından dolayı, ekvator bölgesinin 10°C kuzey ve 10°C güneyi arasında kalan özel bir alanda yetişmektedir.

Kakao Çekirdeği, temizlenir, kavrulur, kabuklarına ayrılır, 2 kez öğütülür ve Çikolata Kitlesi NİBS elde edilir. Nibs'in preslenmesiyle Toz kakao ve Kakao tozu elde edilir. Çikolata üretmek için Kakao kitlesine kakao yağı eklenir. Karıştırma, İnceltme, Konçlama ve Temperleme (Şekil Verme) işleminden sonra çikolatamız hazırdır.

Yurt dışından bizde olmayan kakao tohumları ithal edilir. Kakao yağı ve gerekli diğer malzemelerle birlikte farklı işlemlere tutulan kakao, çikolata hâlini alıyor. Yurdumuzda da belki öyle üretimi yapılmaktadır.

993
301
221
207
85
550
1240
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.