Ülkemizde farklı toprak tiplerinin oluşmasında etkili olan faktörler

Ülkemizde farklı toprak tiplerinin oluşmasında etkili olan faktörler
Ülkemizde farklı toprak tiplerinin oluşmasında etkili olan faktörler hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Yer şekillerine bağlı olarak, yükseltinin artması, sıcaklığın azalmasına yol açarken, bazı durumlarda da yağışın artmasını sağlar. İklim koşullarında görülen bu değişiklikler, dağların üzerinde farklı özelliklere sahip toprakların oluşmasında önemli bir etkendir.

Bu bakımdan önemli bir faktör de, bakıdır. Bulunulan yerin güneş ışınlarını ne şekilde aldığına bağlı olarak, farklı yamaçlar, sıcaklık ve nemlilik koşulları bakımından değişiklik gösterir. Bu durum nerdeyse bütün topraklaşma süreçleri bakımından önemli bir fark oluşturur. Karadeniz Dağları’nın güneye ve kuzeye bakan yamaçlarındaki bitki örtüsü ve toprak dağılımı bu koşulların etkisini yansıtan iyi, bir örnektir.

  • Sıcaklık
  • İklim
  • Yağış
  • Yükselti
  • Çevresel faktörler

104
3
137
1
0
0
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.