Ülkemizde kan bağışları nerelere yapılır

Ülkemizde kan bağışları nerelere yapılır
Ülkemizde kan bağışları nerelere yapılır, kan bağışı nasıl ve nereye yapılır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Türkiye'de kan bağışı ile ilgilenen ve bağış yapabileceğimiz kurumlar;

  • Sağlık bakanlığı
  • Kızılay
  • SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu)
  • Üniversite hastanelerine bağlı birçok kan merkezi

Kızılay bu adreslerin arasında bir adım öndedir. Çünkü Türkiye’nin kan ihtiyacının yüzde 82’si Kızılay tarafından karşılanır.

Kan bağışı yaşam için yapılan bir armağandır. Ülkemizde her yıl 2 milyona yakın kişi kana ihtiyaç duyar. Kan ihtiyacı çoğunlukla hastaların yakınlarından ve acil durumlarda sağlanabilmektedir. 18 ve 65 yaş arası, sağlıklı, bulaşıcı hastalığı veya riski olmayan, 50 kg’ın üzerindeki her insan kan bağışlayabilir. Yılda üç kez kan bağışı yapılabilir. Sağlıklı kişilerin yılda en az 2 kez kan bağışı yapmasıyla ülkenin kan ihtiyacı karşılanabilmektedir. Ancak düzenli olarak kan bağışlayan kişi sayısı çok azdır. Kan bağışı; kan veren kişilerde kemik iliğinin yağlanmasını önler, kan yapımını canlı tutar, kandaki yağ oranını düşürür. Ayrıca baş ağrısı, stres, kaşıntı, tansiyon, alerjik reaksiyonlar ve yorgunluğa iyi gelir. Kan bağışından sonra vücutta yeni kan hücreleri yapıldığı için vücut canlılık kazanır. Kan bağışı yapan kişilerde ayrıca şu özellikler de ortaya çıkar;

  • Tanımadıkları kişilerin hayatlarını kurtarmanın bir anlamda cömertliğini yaşarlar.
  • Düzenli kan bağışlamaya daha fazla istekli olurlar.
  • Acil kan ihtiyacı olduğunda yapılan çağrılara cevap verme ihtimalleri yüksektir.
  • Güvenli kanın önemi konusunda bilinçli olurlar ve her kan bağışında taramadan geçtikleri için güvenli kanın temin edilmesini sağlarlar. Bağış olarak alınan her kana Anti - HIV (AIDS), Anti - HCV (C sarılığı), HBsAg (B sarılığı), Sifiliz (frengi), kan grubu gibi testler yapılır. Bu testlerde ve kan bağışlarında kullanılan iğneler sterildir ve yalnız bir kez kullanılır. Kullanıldıktan sonra da tibbi atık kutularına ya da torbalarına atılır.

40
25
3
1
1
31
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.