Ülkemizde uygulanan Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ve Zonguldak, Bartın, Karabük Projesi’ni (ZBK) araştırınız

Ülkemizde uygulanan Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ve Zonguldak, Bartın, Karabük Projesi’ni (ZBK) araştırınız
Siz de ülkemizde uygulanan Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ve Zonguldak, Bartın, Karabük Projesi’ni (ZBK) araştırınız bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Ülkemizde enerji alanları ve tarım sulama alanlarında önemli yatırımlar yapılmakta ve bu yatırımlar müşterek olarak sürdürülmektedir. GAP olarak bilinen Güneydoğu Anadolu Projesi, Demir-Çelik-Kömür yataklarının ve fabrikalarının olduğu bölge olarak bilinen Zonguldak-Bartın-Karabük ZBK projesi de bu projelerden biridir.

GAP ve ZBK projeleri kapsamında ülkemizin enerji kaynakları bakımından üretiminin ve istihdamının arttırılarak işleme konusunda yeni atılımların yapılması, tarım, sulama faaliyetleri bakımından geniş imkanların sağlanarak verimliliğin arttırılması ve ticaretin de geliştirilmesi sağlanmaktadır. Bu nedenle bu projeler çok değerli olarak görülmektedir.

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Nedir

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki yer alan 9 ili (Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak) kapsayan ve bölgenin istihdamını, gelir düzeyini, yaşam kalitesini artırmayı hedefleyen bir kalkınma projesidir.

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük ve en önemli kalkınma projelerinden biri olup 1989 tarihinden itibaren uygulanmayı başlamıştır. GAP, tarım, sanayi, altyapı, sosyal, sağlık ve kültür alanında önemli projelerin yürütülmesini sağlamıştır.

Zonguldak Bartın Karabük Projesi (ZBK) Nedir

GAP ile benzer proje olan Zonguldak Bartın Karabük Projesi adından da anlaşılacağı üzere bu illeri kapsar. Bu şehirler, taş kömürü ve yer altı kaynakları bakımından zengin olup demir-çelik sanayisi anlamında gelişmiş yerlerdir.

Ancak bu sanayi alanlarında yaşanan sorunlar ve istihdamdaki düşüşler, resmi kurumları yeni iş sahaları oluşturarak çözümler üretmeye itmiştir. Bu proje bu nedenle hayata geçirilmiştir.

Projenin amaçları şunlardır:

  • Bölgedeki sanayi ve madencilik kuruluşlarındaki değişimlerin sonucunda ortaya çıkan ekonomik ve sosyal sonuçları belirlemek
  • Bölge dışına göçün önüne geçmek için yeni iş sahaları oluşturmak
  • Bölgedeki tarım ve ormancılık faaliyetlerinin verimliliği artırmak
  • Orta ve uzun vadeli bölgesel kalkınma planları hazırlamak
  • Bölgedeki yatırım alanlarını belirlemek

1196
417
1293
673
364
428
924
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.