Ülkemizin Coğrafi Özellikleri Cevapları

Ülkemizin Coğrafi Özellikleri Cevapları
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Meb Yayınları 3. Ünite Yeryüzünde Yaşam Sayfa 111, 112, 113, 114, 115, 116 Ülkemizin Coğrafi Özellikleri Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Sayfa 111 Cevapları

1. Haritayı inceleyerek dağların uzanış yönü hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Cevap
: Türkiye’de yer alan dağların uzanış şekillerinin bu haritada da görüleceği üzere Ülkemizde genellikle doğu batı yönünde iki sıra hâlinde uzanan sıradağlar yer alır. Bu dağların Karadeniz kıyısı boyunca uzananlarına Kuzey Anadolu Dağları denir. Güneydeki sıradağlar ise Akdeniz kıyılarından Van Gölü’nün güneyine kadar devam eder

2. Yaşadığınız yerin yer şekilleri hakkında bildiklerinizi söyleyiniz.
Cevap
: İstanbul şehri engebeli bir arazi türüne sahiptir. İstanbul şehrinde oldukça yüksek dağlar bulunmaz ancak sahip olduğu toprakların % 74’lük bir kısmı plato ve yayla bölgelerinden oluşmakta, % 16’lık bir kısmı dağlardan oluşmakta ve % 10’luk kısmı da ovalardan meydana gelmektedir. İstanbul, Asya ile Avrupa kıtaları arasında köprü olarak bulunan bir şehirdir. Bu özelliğinden dolayı tarihler boyunca paylaşılamayan şehir olmuştur.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Sayfa 112 Cevapları

Aşağıda verilen Türkiye fiziki haritasını inceleyerek yükseltinin fazla olduğu yerleri söyleyiniz.
Cevap
: Verilen haritayı incelediğimizde göreceğiz ki Türkiye’nin ortalama yükseltisi, 1141 m’dir. Ortalama yükseltisi en yüksek olan bölge, Doğu Anadolu Bölgesi, en düşük olan ise Marmara Bölgesi’dir. Yükselti değişkenliği en fazla Akdeniz Bölgesi, en az ise Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndedir.

Aşağıda yükselti ve engebenin fazla olduğu yerlerin özellikleri verilmiştir. Siz de bu özelliklerden yola çıkarak yükselti ve engebenin az olduğu yerlerde meydana gelecek değişimleri ilgili boşluklara yazınız.

Yükselti ve engevenin fazla olduğu yerlerde;

  • Sıcaklık ortalaması düşüktür.
  • Ulaşım zordur ve maliyetlidir.
  • Tarım alanları azdır.
  • Sanayi ve ticaret gelişmemiştir.
  • Diğer bölgelere göç verir
  • Nüfusu dağınık ve azdır

Yükselti ve engevenin az olduğu yerlerde;

  • Sıcaklık ortalaması yüksektir.
  • Ulaşım kolaydır ve ucuzdur.
  • Tarım alanları çoktur.
  • Sanayi ve ticaret gelişmiştir.
  • Diğer bölgelere göç alır
  • Nüfusu çok ve toplu yerleşim yeri vardır.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Sayfa 114 Cevapları

Yaşadığınız yerin iklim özellikleri hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Cevap: İstanbul’da genel olarak ılıman iklimi hakimdir. Akdeniz ve Karadeniz iklimi arasında bir geçiş bölgesi olduğundan ılıman bir havaya sahiptir. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise ılık ve yağışlı geçer. Ancak yüksek nem yüzünden sıcaklar daha sıcak, soğuklar daha soğuk hissedilir. Haziran en sıcak, Ocak en soğuk aylardır. İstanbul’un en uzun yaşanan mevsimi ise sonbahardır.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Sayfa 116 Cevapları

Aşağıdaki Türkiye bitki örtüsü haritasında beyaz alanın hangi bitki örtüsüne ait olduğunu lejanta ekleyip bu alanı istediğiniz renge boyayınız.

Cevap: Maki Bitki Örtüsü vardır, ben olsam açık yeşile boyardım çünkü çok büyük ormanlar ve yeşillikler değil kısa seyrek bodur çalılıklar ve çam ormanları vardır.

114
36
57
7
8
12
9
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.