Ulusal Bağımsızlık ve Cumhuriyet konulu bilgilendirici bir metin

Ulusal Bağımsızlık ve Cumhuriyet konulu bilgilendirici bir metin
Ulusal Bağımsızlık ve Cumhuriyet konulu bilgilendirici bir metin yazınız. Yazınızı yazarken “ama, bununla birlikte, lakin, fakat, buna rağmen, ancak” kelime ve kelime gruplarını uygun yerlerde kullanınız.

Ulusal Bağımsızlık ve Cumhuriyet (Örnek 1)

I. Dünya Savaşından yeni çıkmıştık. Milletimiz yorgun ve fakirdi. Yapılan antlaşmalar ile ülkemiz elimizde kalmıştı ama büyük bir kayıpla. Lakin çok zaman geçmeden ülkemiz işgal edilmeye başlandı. Büyük devletlerce bölüşülmüştü ülkemiz. Fakat milletimiz buna karşı çıkarak Mustafa Kemal önderliğinde “ulusal bağımsızlık” için kurtuluş savaşını başlattı.

23 Nisan 1920’de açılan TBMM zor şartlarda Kurtuluş Savaşı’nı gerçekleştirmiş buna rağmen ulusal egemenlik konusunda da büyük ölçüde adımlar atmıştı. Ancak 1920 – 1923 arsında büyük ölçüde yıpranmıştı. Artık TBMM’nin yenilenmesi gerekiyordu.

Lozan Görüşmelerine ara verildiği dönemde TBMM, 1Nisan 1923’te seçimlerin yenilenmesi kararını almıştı. Bununla birlikte 11 Ağustos 1923’te II. TBMM toplanmıştır. Bazı siyasi bunalımlar bu Meclis tarafından çözümlendiği gibi birçok inkılap hareketleri de bu Meclis tarafından gerçekleştirilmiştir.

Bağımsızlık (Örnek 2)

Bağımsızlık, bireylerin ve toplumların hiç kimsenin boyunduruğu altına girmeden, kendi isteği doğrultusunda özgürce yaşamasıdır. Yapılan davranışları kısıtlanmamak, kimseye zarar vermeden özgürce dilediğini yapabilmek demektir. Türk milleti varlığının her döneminde bağımsız olarak yaşamış bir millettir. Bu durum hem toplum yapısında hem de bireylerin iç dünyasında boyunlara asılmış bir madalya gibi durur. Bu madalyayı taşıyan bir millet olarak gurur duymak, her Türk vatandaşının hakkıdır.

Bu millet, bağımsızlığı yakalayana kadar çok mücadele etmiş gerek iç, gerekse dış güçlere karşı büyük savaşlar vermiştir. Ancak bağımsız olma güdüsü Türk ulusunun genlerinde vardır. Bu nedenle Türk milleti bu uğurda çetin mücadelelere girişmiştir.

Ulusal bağımsızlık belli bir toprak parçasında yaşayan insanların ülkesinin ve bireylerin kendileriyle ilgili kararları kendileri alması, başka bir devletin himayesi altında olmaması ve hiç bir dış güç tarafından baskı oluşturulmadan özgürce hareket edebilmesine denir.

Ulusal bağımsızlık tanımında bahsettiğimiz toprak parçası vatan olarak adlandırılır, vatan üzerindeki insanlar da millettir. Hür yaşama ve kendi geleceğini belirlemeyi de egemenlik olarak adlandırabiliriz.

Ulusal bağımsızlık bir ülkede yaşayan insanlar için en önemli hususlardan biridir lakin bu bağımsızlığın aynı şekilde yönetim biçimine de yansıtılması gerekir.

Cumhuriyet buna yaraşır en iyi bu yönetim biçimidir. Bu yönetim biçiminde millet egemenlik yetkisini doğrudan kullanmamakta ancak seçtiği vekiller aracılığıyla kullanmaktadır.

Bununla birlikte cumhuriyet ile ulusal bağımsızlık birbirinden ayrı düşünülemez. Eğer bir millet bağımsız ise bunun ancak yönetime etkin olarak katılıp katılmaması ise anlayabiliriz.

Günümüz şartlarında; eskiden Yunan sitelerinde (şehirlerinde) olduğu gibi insanları meydana toplayıp doğrudan oylama yapılması mümkün değildir. Ama halkın yönetimde söz sahibi olmasını sağlayacak bir yönetim biçimi vardır bu da cumhuriyettir.

Buna rağmen tam olarak temsilin sağlanması mümkün olmamaktadır. Bazı azınlıkta kalan görüşler kendisini yönetimde temsil edememektedir. Ancak tüm herkesin görüşlerinin de dikkate alınması uygulamada mümkün değildir.

1221
2697
540
560
767
130
2738
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
4 Yorum