Üniversite reformunun amaçları nelerdir

Üniversite reformunun amaçları nelerdir
Üniversite reformunun amaçları nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Çağdaş ve modern tarzda eğitim vermesi için 31 Mayıs 1933 tarihinde Darülfünun'un yerine, okulların kurulmasını amaçlayan reform hareketidir. Amacı daha lüks ve daha iyi bir şekilde eğitim verme amacı gütmektedir. Batılı üniversitelerin dengine çıkmak için bu reform hareketi amaçlanmıştır.

1933 yılına dek İstanbul’da Darülfünun (Üniversite) adı ile bir yüksek öğretim kurumu vardı. Bu yıla kadar bu kurumu, modernleştirmek ve yenileştirmek çabaları gösterilmişse de, yetersiz kalmıştı. Üniversiteyi, batı üniversiteleri dengine çıkarmak için 31 Mayıs 1933 de “İstanbul üniversitesinin Kurulması Hakkında” yasa çıkarılmıştır. Bu yasa ile Darülfünun kaldırıldı. İstanbul Üniversitesi, Batı Avrupa modeline göre örgütlendirildi. Üniversitelerin özgür düşüncelerin ve bilimsel araştırmaların merkezleri olmaları açısından önemi büyüktür. İstanbul Üniversitesinin kurulmasından sonra Ankara, Ege, Ortadoğu, Trabzon Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi kurulmuştur. 1946 yılında da yeni bir yasa ile üniversitelere özerklik verilmiştir.

0
2
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.