Üretim ve pazar dengesi, küresel ticareti nasıl etkilemektedir

Üretim ve pazar dengesi, küresel ticareti nasıl etkilemektedir
Üretim ve pazar dengesi, küresel ticareti nasıl etkilemektedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Ham maddeye ve gerekli tekniklere sahip olmak, özellikle Sanayi Devrimi sonrası üretime damgasını vurmuştu. Makinelerin yaygınlaşmasıyla artık çok daha fazla sayıda ürün, çok daha kısa sürede üretilip pazara sunulabilmekteydi. Ancak ticaret üretimle bitmiyor. Üretilen malları tüketecek bir kitleye, yani pazara da ihtiyaç vardır. Üretim maliyetini düşürebilmek için şirketler ellerinden geleni yapıyor ve mali kazanç bakımından asıl fark, satışlardan kaynaklanıyor. 

İletişimin ve çevrim içi ödeme, posta, haberleşme, güvenlik gibi sistemlerin gelişmesiyle alışveriş artık globalleşti. Teknolojiden faydalanmasını bilen bir üretici için tüm dünya açık bir pazar haline geldi. Hal böyle olunca şirketler de artık bağlı bulundukları ülkelerden bir anlamda koparak kendi ekonomik üst sistemlerini kurdular. Ve zaman içinde belli bir güç dengesi oluştu.

Üretim ve tüketim elbet belirli miktarlarda yapılıyor. Pazarın tüketmeyeceği bir ürünü üretmek, gereksiz bir risk almak olur ve şirketin zarar etmesi olasıdır. O yüzden her şirket, üretmekte en iyi olduğu ürün ve ürünleri talep çerçevesinde üreterek dünyaya sunar. Diğer şirketler de aynısını yapar ve ortada bir çeşitlilik, bir denge meydana gelir. 

Bunun belki de bir eksi yanı, ekonominin globalleşmesi olabilir. Dünyanın bir yerinde gerçekleşen ekonomik kriz artık neredeyse diğer tüm milletleri de etkiliyor. Uluslararası alım satımlarda kullanılan dolar, euro gibi para birimlerinde gerçekleşen kur değişimleri, o para birimlerini ekonomik faaliyetlerinde tercih eden tüm ülkeleri etkiliyor. Örneğin "Amerika'da kriz varmış, bana ne," diyemiyoruz; birçok şeyi dışarıdan dolar ile aldığımız ve onun değeri düşünce TL değeri de düştüğü için biz de direkt olarak etkileniyoruz. 

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.