Ütü nedir, ütünün çalışma aşamaları nelerdir

Ütü nedir, ütünün çalışma aşamaları nelerdir
Ütü nedir, ütünün çalışma aşamaları nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Ütü, kumaşların kırışıklıklarını düzeltmek ve ütüleme yapmak için kullanılan alet. Ütünün icadı 17. yüzyıl başlarına kadar dayanmaktadır. İlk başlarda giysileri düzleştirmek için ısıtılmış ağır taşlar kullanılırken daha sonra saplı düz demir plakalar ateşte ısıtılmaya başlandı. Bu yöntemle ısının uzun süre korunamaması yüzünden demir plakaları oyarak içlerini kömür közüyle doldururlardı. Kor halinde kömür konularak ısıtılan bu ütüler ise oldukça ağır idi. 1882'de Amerikalı Henry Seely elektrikli ütüyü icat etti. İki çubuk karbon arasında kurduğu kablolu elektrik köprüsüyle demirin ısınmasını sağlıyordu. Ütüleme, ayrıca elbise parazitlerini öldürerek hijyen sağlama operasyonunda kullanılır, Tumbu fly ın yaygın ve etkili olduğu alanlarda (Doğu Afrika, Merkezi Afrika) kullanıldığı gibi kullanılır. 1905'te ilk kez son derece hafif elektrikli ütü piyasaya sürüldü.

Evlerimizde lambadan ütüye, televizyondan fırına kadar birçok elektrikli alet kullanırız. Peki, bu elektrikli aletlerin çalışması için gerekli olan elektrik enerjisi nasıl üretilir ve evlerimize kadar nasıl taşınır? Elektrik enerjisi elektrik santrali adı verilen tesislerde üretilir. Elde edilen elektrik enerjisi enerji nakil hatlarıyla evlerimize kadar taşınır.

Aşağıdaki akış şemasında bir ütünün çalışma aşamaları verilmiştir. İnceleyelim.

  • Elektrik santrallerinde elektrik enerjisi üretilir.
  • Elektrik, nakil hatlarıyla evlerimize kadar taşınır.
  • Ütünün fişi elektrik prizine takılır.
  • Elektrik, kablonun içindeki metal tellerle ütüye iletilir.
  • Ütü elektrik enerjisini, ısı enerjisine dönüştürür.
  • Bizler de ütüden elde edilen ısı enerjisinin etkisiyle kıyafetlerimizin düzgün ve kırışıksız hâle gelmesini sağlarız.

0
2
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.