Uzay kirliliğinin nedenleri nelerdir

Uzay kirliliğinin nedenleri nelerdir
Uzay kirliliğinin sebepleri nelerdir, uzay kirliliğinin nedenleri nelerdir, uzay kirliliğinin neden olan cisimler hangileridir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Günümüzde çevre kirlilikleri en büyük sorunlar arasında yer almaktadır. Teknolojinin gelişmesi ve uzay araştırmalarının da artmasıyla uydu kullanımının ve uzay araçlarının artmasına neden olarak atıl kalan araçların uzay kirliliğine neden olduğu da bilinmektedir. Uzay kirliliği hızla artmaktadır.

Uzay araştırmalarının başladığı ilk günden günümüze kadar Uzay'a pek çok roket fırlatılmıştır. Roketlerin taşıdıkları yüklerde zaman zaman patlamalar olmuş ve bu patlamalar sonunda ortaya çıkan enkazlar Uzay'a yayılmıştır. Yörüngelerdeki yapay uydulardan bir bölümünün ömrü tükenmiş ve Uzay`da serbest olarak dolanmaya başlamışlardır. Tüm bu işe yaramayan cisimler, roket parçaları, ömrü tükenmiş yapay uydular, yakıt tankları ve uzay aracı atıkları Dünya'nın çevresinde dolanan bir hurda yığını oluşturmuştur. Bu durum da uzay kirliliğine yol açmıştır.

Uzay kirliliğinin artması, dünya için oldukça tehlikelidir. Dünya çevresinde atıl durumda olan uyduların sayısı her geçen gün artmakta ve bu da diğer uzay çalışmalarına engel olup, yeryüzü sinyal dağılımını da olumsuz etkilemektedir. Uzay kirliliğini önlemek için uzay temizliğine dikkat etmek, bunun için özel araçlar geliştirerek atıl uyduları toplamak ve geri dönüşümünü muhakkak sağlamak gerekir.

  • Ömrü bitmiş yapay uydular,
  • Uzay istasyonlarına bırakılan çöpler,
  • İnsanlı yada insansız olarak uzaya giden uzay araçlarının uzayda atıklar bırakması,
  • Uzay araçlarının meteorlarlar çarpması sonucu parçalanmaları.
  • Uzaya gönderilen uyduların bir süre sonra demir yığınına dönüşüp uzayda kalması

2285
2000
930
253
309
333
954
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.