Uzmanlardan Çarpıcı TEOG Tespitleri - Sınavları kolay mı Zor mu

Uzmanlardan Çarpıcı TEOG Tespitleri - Sınavları kolay mı Zor mu
Uzmanlar TEOG Sınavını değerlendirdi. Çarpıcı tespitler haber detayında...

Bahçeşehir Koleji Eğitim Uzmanlarından TEOG Sınavı değerlendirmesi!

TÜLAY UĞURLUDURAL- Bahçeşehir Koleji Türkçe Bölüm Başkanı

TEOG 2  OKUMA-ANLAMA BECERİSİNİ ÖLÇTÜ

Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş sürecini belirleyen İkinci Dönem Merkezi Sınavların ilk oturumu bugün tamamlandı. Türkçe sorularını içerik bakımından incelediğimizde 20 sorunun kazanım dağılımı şöyledir:

Kazanımlar

Merkezi Sınav

Soru Sayısı

Sözcükte anlam kazanımları

Sözcüğün cümlede kazandığı anlam, söz öbeğinin metinde kazandığı anlam, deyimler

3

Cümlede anlam kazanımları

Cümleye hâkim olan duygu ve kavramlar, cümlede anlatılmak istenen düşünce

2

Paragrafta anlam kazanımları

Paragrafta ana ve yardımcı düşünce, paragraf oluşturma,paragrafın anlatım özellikleri, söz sanatları, metindeki anlatıcı, metinler arası karşılaştırma

9

Dil bilgisi kazanımları

Fiil çatısı, cümlenin yapısına ve yüklemine göre  çeşitleri

3

Noktalama işaretleri kazanımları

Virgül, nokta ve üç noktanın kullanımı

1

Yazım kurallarına ait kazanımlar

Büyük harflerin yazımı

1

Edebi tür kazanımları

Düşünce yazıları (deneme)

1

 

Sınavdaki tüm soruların MEB tarafından yayımlanan kazanımları kapsadığı, özellikle dil bilgisi sorularının sadece 2. dönem için belirtilen kazanımları içerdiği görülmüştür. Bu doğrultuda Türkçe sorularının  açık ve anlaşılır olduğu söylenebilir.

Sınavda sözcük ve cümlede anlama ilişkin kazanımları ölçen soruların bile paragrafın anlam bütünlüğü içinde değerlendirmeye yönelik olması dikkat çekmektedir. Okuma, anlama ve yorumlama becerisini ölçen soruların ağırlıkta olduğu sınav,öğrencilerin analiz etme becerilerini metnin anlam bütünlüğü içinde uygulamasını gerekli kılmıştır.

Paragraf soruları, beklendiği gibi genelde orta uzunlukta ve günlük hayatla ilişkilendirilmiş metinlerden oluşmaktadır. 

İki yıldır yapılan TEOG sınavları incelendiğinde Türkçede “söz sanatları, paragraf oluşturma, metindeki anlatıcı, metinler arası karşılaştırma,büyük harflerin yazımı, deyim anlam”gibi belli kazanımları ölçen sorulara her sınavda yer verildiği gözlemlenmiştir.

Kitap okumayı seven öğrencilerin öncelikle okul yaşantılarında ve ulusal sınavlarda başarılı oldukları bilinmektedir. Bugün uygulanan sınavın içeriği, kitap okuma alışkanlığını kazanmanın önemini bir kez daha ortaya koymuştur. 

[PAGE]

YASEMİN ARAYAN- BAHÇEŞEHİR KOLEJİ DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ BÖLÜM KOORDİNATÖRÜ;

‘Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Soruları okuma-anlama ve yorumlama becerisini ölçtü’

 

8. sınıf öğrencilerinin Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş sürecini belirleyen Merkezi Sınavların ikinci basamağı bugün tamamlandı. Din Kültürü sorularının içerik bakımından incelediğimizde 20 sorunun kazanım dağılımı şöyledir:

Kazanımlar

Merkezi Sınav

Soru Sayısı

ZEKAT HAC VE KURBAN İBADETİ

5

HZ.MUHAMMEDİN HAYATINDAN ÖRNEK DAVRANIŞLAR

7

KURAN VE YORUMU

3

AHLAK

4

DİNLER VE EVRENSEL ÖĞÜTLERİ

1

Sınav 8. sınıflar için MEB tarafından yayımlanan kazanım çizelgesinde belirtilen kazanımları kapsamaktadır. Sınavı içerik olarak değerlendirdiğimizde okuma-anlama  ve yorumlama becerisini ölçen soruların ağırlıkta olduğu görülmektedir. Özellikle Din Kültürü soruları, beklendiği gibi genelde orta uzunlukta ve günlük hayatla ilişkilendirilmiş metinlerden oluşmaktadır. Sınavda Zekat –Hac ve Kurban ünitesiyle- Hz.Muhammed’in hayatından örnek davranışlar ünite kazanımları ağırlıklıdır. Sorular öğrencilerin  anlayabileceği seviyede ve kazanımlara paralel bir şekilde oluşturulmuştur.

TEOG 1 konularından soru sorulmamıştır. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersine ait yer alan sorulardan Hz.Muhammed’in Hayatından örnek davranışlar ünitesiyle ilgili 1 soru çeldirici soru olarak görülmektedir.

Sınava hazırlık sürecinde Bahçeşehir Koleji Din Kültürü zümresi tarafından her hafta uygulamış olduğumuz 39 deneme sınavı , 29 Nisan’daki TEOG  konularıyla birebir örtüşmektedir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.