Üzüm üzüme baka baka kararır atasözünün anlamı

Üzüm üzüme baka baka kararır atasözünün anlamı
Üzüm üzüme baka baka kararır, çok samimi olan kimseler, birbirlerinin huylarını benimserler anlamında bir söz.

Üzüm üzüme baka baka kararır anlamı şu şekilde :

Çok samimi olan kimseler, birbirlerinin huylarını benimserler. İnsan hem etkilenen, hemde etkileyen bir varlıktır. Her zaman bir arada bulunan, arkadaşlık eden kimseler, birbirlerinin huyunu kapar.

Sıklıkla bir arada bulunan, arkadaşlık eden, ortak bir çevrede yaşayan kişiler birbirlerinin olumlu veya olumsuz yönlerinden etkilenirler. Bu etkilenme sonucunda kişide olumlu veya olumsuz davranışlar, huylar ortaya çıkar. Bu çevrenin insan üzerindeki etkilerini anlatan bir atasözümüzdür. Özellikle gençler çabuk etkilendiği için, arkadaş seçiminde çok dikkatli olmalıdır. Bir kişiyi iyice tanımadan, öğrenmeden kendisi ile samimi olunmamalıdır. Bununla ilgili Cervantes'in "Bana arkadaşını söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim" sözü oldukça anlamlıdır.

İnsanlar içinde bulundukları çevre ve arkadaş grubunun özelliklerini alışkanlık edinnirler. Bir mühlet sonra bu alışkanlıklar huy olarak kendini gösterir. 

Çevre etkisiyle edinilen yeni davranış biçimlerinin görülmesi halinde söylenir.

Üzüm üzüme baka baka kararır TDK anlamı

Her zaman bir arada bulunan, arkadaşlık eden kimseler, birbirlerine huy aşılar anlamında kullanılan bir söz.

Üzüm üzüme baka baka kararır atasözünün ana fikri

Her zaman bir arada bulunan, arkadaşlık eden kimseler birbirlerine huy aşılar.

1216
1388
685
357
165
130
258
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.