Ve sen elbette yüce bir ahlak üzeresin

Ve sen elbette yüce bir ahlak üzeresin
Ve sen elbette yüce bir ahlak üzeresin (Kalem suresi, 4. ayet.) ayetini açıklayan bir kompozisyonu yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Peygamberimiz, güzel ahlakı tamamlamak için gönderilmiştir. İnsanların hayatında öncelikli olan ahlak ve maneviyat olmalıdır. İmandan sonra en büyük nimet ve sahip olunması gereken değer güzel ahlaktır. Güzel ahlaklı olmak dünyada yaşamayı kolaylaştırmaktadır.

Güzel ahlaklı olmak, dürüst, samimi, insaflı, vicdanlı, merhametli ve adil olmak anlamına gelir. Bu vasıflara sahip mümin dedikodu (nemime) yapmaz, gıybet yapmaz, yalan konuşmaz, iftira etmez. Güzel ahlaklı kimse insanlara, çevreye zarar vermez. Kul hakkına, hayvan hakkına ve çevre temizliğine dikkat eder.

İnsanlar arasında adaletle hükmeder, kimseyi incitmez, hür ve müreffeh yaşamak için kardeşlik duygularını pekiştirir. Güzel ahlak demek, yardımlaşmak, paylaşmak, dayanışma halinde olarak kaynaşmak demektir. Bireyin bu değerlere sahip olması toplumun da düzgün bir hal almasını sağlar.

Güzel ahlaklı olmak için Kur’an-ı Kerim’de de üzerinde durulduğu gibi Peygamber a.s.’ın örnek, önder, lider olarak görülmesi, O’na iman ve ittiba edilmesi gerekir. Hemen her işimizde Peygamber a.s.’ın en iyi örnek ve rehber olarak alınması daha yaşanabilir bir dünya üzerinde bulunmamızı sağlar. Güzel ahlak, imandan sonra en büyük servet, sermayedir. Güzel ahlak cevherini heba etmemek gerekir.

2105
1198
1749
304
303
465
1743
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
2 Yorum