Veda Hutbesi ile İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ndeki maddeleri karşılaştırınız

Veda Hutbesi ile İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ndeki maddeleri karşılaştırınız
Veda Hutbesi ile İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ndeki maddeleri karşılaştırınız, tarihsel bulgulardan yola çıkarak ulaştığınız sonuçları raporlaştırıp sınıfta paylaşınız konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : Veda Hutbesi ile İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ndeki maddeleri karşılaştırınız. Tarihsel bulgulardan yola çıkarak ulaştığınız sonuçları raporlaştırıp sınıfta paylaşınız.

Ödev cevabı kısaca : Veda Hutbesi ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, insan onuruna saygı, adalet ve eşitlik, kişisel özgürlükler gibi temel prensiplerde benzerlik göstermektedir. Ancak Veda Hutbesi dini bir metin olarak İslam'ın öğretilerine dayanırken, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi din dışı bir belgedir ve evrensel insan haklarını korur.

Veda Hutbesi, Hz. Muhammed'in (s.a.v.) 632 yılında veda haccı sırasında yaptığı bir konuşmadır. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ise 1948 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilen bir belgedir. Her iki belge de insan hakları ve özgürlükleri ele almaktadır.

Karşılaştırma:

MaddeVeda Hutbesiİnsan Hakları Evrensel Beyannamesi
Irk, dil, cinsiyet ve din ayrımı gözetmeksizin tüm insanların eşitliğiVurgulamıştırVurgulamıştır
Can ve mal güvenliğiVurgulamıştırVurgulamıştır
İfade özgürlüğüVurgulamıştırVurgulamıştır
Düşünce ve din özgürlüğüVurgulamıştırVurgulamıştır
Eşitlik ve adaletVurgulamıştırVurgulamıştır
Köleliğin yasaklanmasıVurgulamıştırVurgulamıştır
Kadın haklarıEşitlik vurgulanmakla birlikte, günümüzdeki kadar detaylı değil.Eşitlik ve özgürlükler detaylı bir şekilde ele alınmıştır.
Eğitim hakkıVurgulamıştırVurgulamıştır
Çalışma hakkıVurgulamıştırVurgulamıştır
Mülkiyet hakkıVurgulamıştırVurgulamıştır

1
0
1
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.