Vefat eden kişinin ahirete uğurlanmasında Kur’an-ı Kerim okumak ve yakınlarına taziyede bulunmak niçin önemlidir

Vefat eden kişinin ahirete uğurlanmasında Kur’an-ı Kerim okumak ve yakınlarına taziyede bulunmak niçin önemlidir
Vefat eden kişinin ahirete uğurlanmasında Kur’an-ı Kerim okumak ve yakınlarına taziyede bulunmak niçin önemlidir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Vefat eden kimse ahirete uğurlanırken yapılan uygulamalardan biri de cenaze defnedildikten sonra Kur’an-ı Kerim okunmasıdır. Çünkü Kur’an insanlara öğüt, şifa ve rahmet olarak gönderilmiştir. Bu nedenle ölen kimsenin arkasından yapılabilecek en güzel şeylerden biri de Kur’an okumaktır. Ebedi hayata uğurladığımız ölülerimize Kur’an okumak, onlar için yapılabilecek en güzel dua, geride kalan yakınları için ise en büyük huzur ve teselli kaynağıdır. Böylelikle ölümün bir yokluk değil, yeni bir hayata kavuşma olduğu duygusu güçlenir. Kur’an okumak, geride kalanlara hayatı ve onun insana güzel görünen yüzünü yok eden ölüm karşısında sabırlı olmayı öğretir. Her şeyden önemlisi, kaybettiğimiz yakınlarımıza dua ederek Allah’tan (c.c.) bağışlanmalarını dilemiş oluruz.

Vefat edenin arkasından Kur’an-ı Kerim okumanın belirli bir zamanı ve yeri yoktur. Ancak memleketimizde cenaze defnedildikten hemen sonra genellikle Yâsin, Tekâsür, İhlâs, Felak ve Nâs sureleri ile Fâtiha ve Bakara suresinin ilk beş ayeti okunur. Sevabı da cenazenin ve diğer müminlerin ruhlarına bağışlanır. Vefat eden kişi için Kur’an sadece belirli zamanlarda değil, her zaman okunabilir. Kur’an, ölünün kabrine gidilip okunabileceği gibi başka yerde okunup sevabı vefat eden kişiye bağışlanabilir. Ancak bazı yörelerimizde arife günü, bazı bölgelerimizde ise bayram günleri ölen yakınlarımız için Kur’an okumak âdet olmuştur.

Ölen yakınlarımızı ahirete uğurlarken ya da daha sonra okuduğumuz ve okuttuğumuz Kur’an’ın ibadet niyetiyle okunması önemlidir. Din bilginlerine göre eğer bir kimse hiçbir maddi menfaat beklemeden Kur’an-ı Kerim’i okur ve bunun sevabını ölen kişiye bağışlarsa yaptığı, sünnete uygun ve faydalıdır. Çünkü İslam’da Kur’an okumak ibadettir. İbadette ihlas, yani ibadeti samimiyetle yapmak şart olduğu için menfaat karşılığı yapılanlar ibadet olarak kabul edilmez. Dolayısıyla Allah (c.c.) rızası için okunan Kur’an’ın sevabını ölülere bağışlamak onlara fayda verir.

21
0
2
0
2
2
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.