Vücudumuz neden önce şekerden enerji elde edip şeker yetersiz kaldığında ise yağ ve en son proteinleri kullanır

Vücudumuz neden önce şekerden enerji elde edip şeker yetersiz kaldığında ise yağ ve en son proteinleri kullanır
Vücudumuz neden önce şekerden enerji elde edip şeker yetersiz kaldığında ise yağ ve en son proteinleri kullanır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

İnsan vücudu besinlerin temel içeriği olan glikozdan enerji üretir. Glikoz (C6H12O6) organik bileşiği şeker olarak adlandırılır.
3 Temel besin maddesi olan karbonhidrat, yağ ve proteinler en küçük parçalar olan glikoza kadar parçalanarak (sindirilerek) vücut fonksiyonlarında görev alır. Örneğin ekmek, bulgur, pirinç gibi besinler aslında karbonhidrat kaynağı iken kırmızı et, tavuk süt gibi besinler proteindir. Zeytinyağı, ayçiçek yağı gibi bitkisel yağlar ve kuyruk yağı gibi hayvansal yağlar ise yağ grubunda yer alan besin türleridir. 

İnsanlar bu besinlerin hepsinden faydalanır ancak bunların sindiri sonucunda glikoz elde ettikten sonra kullanır. Başka bir deyişle bu besin maddelerini şekere kadar parçaladıktan sonra kullanabilir. Bu sebeple vücudun kullanım önceliği her zaman şekerdedir. 

Besinlerden gereğinden fazla alındığı durumlarda vücut fazla olan miktarı, yağ formuna çevirip vücutta depolar. (Örneğin Türk kası olarak nitelendirilen göbekler:) ) Bu depolar ise gereksinim olduğunda ve vücuda besin alınamadığı durumlarda parçalanarak enerjiye çevrilir. 
Proteinler ise dokuların temek yapısında bulunur.

Vücutta şeker kalmadığında, yani mideye sindirilecek besin girmediğinde, Vücut daha önceden depolamış olduğu besinleri yukarıda anlatıldığı gibi şekere dönüştürüp kullanır. Bunu yaparken vücudun öncelik sırası şu şekildedir;
Karbonhidrat - yağ - protein
Yani; Önce karbonhidratlar, ardından yağlar, daha sonra ise proteinler glikoza dönüştürülüp vücut fonksiyonlarında görev alması için kullanılır. 
Vücut besin takviyesi olmadığı durumda önce karbonhidratları bitirir. Karbonhidratlar bittiğinde depo edilmiş yağlara geçer ve onları parçalar. 

Eğer vücuda hala besin takviyesi gelmiyor ve vücuttaki yağ deposu bitmiş ise vücut proteinleri kullanmaya başlar. Bu tür durumda zaten ölüm gerçekleşmeye başlar çünkü yukarıda belirtildiği üzere proteinler dokuları meydana getiren temel ögedir. Eğer vücut kullanacak başka hiç bir şeker kaynağı madde bulamıyor da proteine geçiriyorsa dokuları meydana getiren proteinlerden yemeye başlar ki bu da dokulara zarar verip ölümü gerçekleştirir.

52
33
52
22
103
22
22
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum