XVIII ve XIX. yüzyılda Osmanlı siyasi otoritesine yönelik hangi darbeler yapılmıştır

XVIII ve XIX. yüzyılda Osmanlı siyasi otoritesine yönelik hangi darbeler yapılmıştır
XVIII ve XIX. yüzyılda Osmanlı siyasi otoritesine yönelik hangi darbeler yapılmıştır konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : XVIII ve XIX. yüzyılda Osmanlı siyasi otoritesine yönelik hangi darbeler yapılmıştır

Ödev cevabı kısaca : XVIII ve XIX. yüzyılda Osmanlı siyasi otoritesine yönelik Nizam-ı Cedid Reformları ve II. Mahmud’un hükümetine karşı yapılan Vaka-i Hayriye ayaklanması gibi darbeler yapılmıştır.

XVIII. ve XIX. yüzyıllarda Osmanlı İmparatorluğu'nda birkaç darbe girişimi yaşanmıştır, ancak bu dönemlerde modern anlamda darbe kavramıyla karşılaşmak pek yaygın değildi. Osmanlı toplumunda otoriteye karşı isyanlar, ayaklanmalar ve taht mücadeleleri daha sık görülen olaylardı. Örneğin, III. Selim döneminde (1789-1807) Yeniçeri Ocağı'nın kaldırılması ve Nizam-ı Cedid ordusunun kurulmasına yönelik reform girişimleri, III. Selim'in tahttan indirilmesiyle sonuçlanan isyanlarla karşılaşmıştır. Ayrıca, II. Mahmud'un tahta geçişi sırasında da bazı muhalefetlerle karşılaşılmıştır. Ancak bu dönemlerde darbe kavramının günümüzdeki anlamıyla özdeşleşen askeri müdahalelerin sıklığına rastlanmamıştır. Darbe girişimlerinin daha yoğun olduğu dönemler genellikle 20. yüzyıla doğru ilerlemiştir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.