yağış türleri nasıl oluşur

yağış türleri nasıl oluşur
Yağış nedir, yağış nasıl oluşur ve yağış çeşitleri nelerdir, yağış türleri nelerdir, yağış türleri nasıl oluşur bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Hava kütlesinin bağıl nem oranının %100’e ulaşması ile birlikte hava kütlesi içerisindeki nem yoğuşur. Yoğuşma anındaki sıcaklık 0°C'nin üzerinde ise sıvı, altında ise katı şekilde yağışlar meydana gelir.

Yağışlar mevsimlere göre oluşan hava değişimleriyle ortaya çıkan hava koşullarıdır. Hava da bulunan nemin değişik şekillerde yeryüzüne düşmesidir. Yoğunlaşma, buharlaşma, soğuma gibi hava kütleleriyle nemin karşılaşması sonucu oluşurlar.

Başlıca yağış türleri şunlardır:

 1.Yağmur: Bulutlarda bulunan sıvının yoğunlaşmasıyla meydana gelen ıslak damlalardır. En çok görülen yağış türüdür. Sıcaklık 0°C’nin üzerinde iken nemin su damlacıkları şeklinde yoğuşması ve yere düşmesiyle oluşan yağış türüdür

2. Kar: Bulutlarda bulunan nemin soğuk hava dalgasıyla karşılaşması sonucu buluttaki nem miktarı 0 derecenin altına düşer ve kar kristalleri oluşur. Bu kristaller yeryüzüne düşerek kar yağışını gerçekleştirir. Sıcaklık 0°C’nin altında iken nemin bulutlarda buz kristalleri şeklinde yoğuşup yere düşmesiyle oluşan yağış türüdür.

 3. Çiy (çiğ): Havanın içinde bulunan su buharı, soğuk bir zemine denk geldiğinde yoğunlaşarak sıvı hale geçer. Bu zeminde damlacık haline gelen yağış türüdür.

 4. Dolu: Aniden soğuyan bulutların içerisindeki nemi buz halinde yeryüzüne bır aktığı yağış türüdür. Çapı çoğunlukla 5-50 mm arasında değişen ve iç içe buz katmanlarından oluşan katı yağış türüdür. Özellikle ilkbahar sonu, yaz ve sonbahar başındaki dönemlerde etkisi daha fazladır.

 5. Sulusepken: Yağmurun ve karın aynı anda yağmasıyla oluşan yağış türüdür.

 6. Kırağı: Havada bulunan su buharının, 0 derecenin altındaki yere, toprağa ya da bitkiye temas etmesi üzerine kırağı oluşur. Çiy'e de benzeyen bu yağış türü düştüğü zeminin üzerinde ince bir buz tabakası oluşturur.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.